En de knaagstaaf is voor...

In Nederland wonen een heleboel bijzondere konijnen. Omdat op 17 februari het Chinese Jaar van het Konijn begon, vroeg de Kinderpagina om een brief, tekening of foto te sturen van je konijn. De bijzonderste konijnen konden een knaagstaaf winnen. De Hangoren, Hollanders, Vlaamse Reuzen en Dwergkonijnen stroomden binnen. Wiwine Bienenmann (8) uit Bergschenhoek heeft geen konijn, maar een Belgische Haas. Hij woont in de keuken en aast daar op de hagelslag.

Er zijn veel konijnen die denken dat ze een hond zijn: ze worden uitgelaten, aan een riempje. Op de foto's zie je ze rondhopsen in de tuin, op de camping en op straat. Er was ook een konijn bij dat graag achterop de fiets zit, en een ander die zich in een bolderkar voort laat trekken.

De jongste inzender van de Konijnenprijsvraag was drie, de oudste tachtig. Vooral meisjes en vrouwen houden van konijnen. Maar vier jongens stuurden in. Paul Leeflang (7) uit Santpoort-Zuid noemde zijn konijn Konijnenbout, of kortweg Bout. Bout woont in een keukenkastje. Thomas Kluck (8) uit Heemstede schrijft: ,,Mijn konijn is een Pitbull-konijn. Ze was eerst heel lief maar toen ze drie maanden was ging ze bijten.'' Toch houdt Thomas heel veel van Pitbull, die eigenlijk Lotje heet. Dat is de ware konijnenliefde.

Mannetjeskonijnen zijn vaak liever dan vrouwtjeskonijnen, maar brengen wel een speciaal probleem mee. Coco Nijntje van Maxime Zaal (9) uit Monnickendam ,,gaat soms even vrijen'' op haar arm of been. ,,Niets ernstigs hoor'', vindt ze. Maar Janna Warendorf (9) uit Marken wilde haar konijn Roetje toch maar liever laten castreren, ,,dat is de ballen er af laten halen''. Tot verbazing van de dierenarts, want Roetje was een vrouwtje! Inmiddels heet Roetje geen Roetje meer, maar Moeder. Ze kreeg al veel kleine konijntjes van het buurkonijn. Ook Streepje van Janne de Kraker (12) uit Leiden had zo'n spannende ontmoeting met de buren, toen konijn Stamper kwam logeren. Beide konijnen braken 's nachts hun hok open: ,,toen liepen ze samen de tuin in, in het donker in het licht van de maan.'' En ja hoor, ook daar kwamen babykonijntjes van.

Josine van Lith (10) uit Krimpen aan de IJssel maakte een rap: ,,Zaagsel, stro en hooi, maakt zijn bedje mooi. O, wat is hij klein, mijn konijn.'' Ontbijtkoek eten is levensgevaarlijk voor Josine, want dat vindt haar konijn zo lekker dat hij het uit haar mond trekt. Een ernstiger konijnenprobleem heeft Renske Francken uit Enschede (leeftijd onbekend). Ze heeft twee konijnen.Sinds de een met een korstje op zijn neus naar de dierenarts is geweest, wil de ander niets meer van hem weten. Wat moet Renske doen? De konijnenkenner die hier de oplossing voor weet, moet een briefje naar de Kinderpagina sturen. Wij zorgen dat Renske de oplossing gauw te horen krijgt.

De allerdroevigste brief kregen we van Esmee van der Sluis (13) uit Geldermalsen. ,,Op een morgen vlak voor ik naar school ging, gaf mijn moeder jou eten (dat wilde ze gaan doen).'' schrijft ze. ,,Maar jij was dood. Ja, Tommie, jij was doodgegaan, op veertienjarige leeftijd. (-) Ja, Tommie, we zullen je nooit vergeten.''

Er zijn drie konijnen die een knaagstaaf winnen. Trui van Jan Kokee (9) uit Rotterdam, want zij is eigenlijk een wild konijn. Vorig jaar Pinksteren ging Jan met zijn ouders naar het strand. De ouders gingen zonnen, Jan ging schelpen zoeken. In de verte blafte een hond. ,,Toen zag ik iets wolligs voorbij schieten. Het was een klein wild konijn. De hond wou hem pakken, dus pakte ik een stok en rende er achteraan. In een soort gleuf verborg hij zich. M'n vader kwam aanrennen en stopte hem in zijn schoen. Nu is hij al groot en tam.'' Wilde konijnen worden haast nooit tam, maar Trui wilde sinds de redding van haar leven bij Jan blijven. Dit is zo bijzonder dat Trui wint.

Sandrijn Myjer (10) en haar broer Florian uit Amsterdam kregen van hun opa en oma eens een piepklein konijntje. Het paste precies op de hand van Sandrijn. Maar nu? ,,Nu is Snuffeltje een reuzendwergkonijn! Zij is zo groot als een cornflakes gezinspak als je het pak op zij zijkant legt.'' Snuffeltje de Reus krijgt ook een knaagstaaf.

De laatste winnaar is het konijn met de bijzonderste eigenschappen. Snuffie van Tirtsa (8) en Laila (6) van Ments uit Amstelveen rent 's avonds, als hun vader van zijn werk thuiskomt, brommend allemaal vrolijke rondjes om hem heen. ,,Ook heeft hij een eigen rood doekje waar hij omheen rent en bromt. Onder dat doekje kun je hem heeeel lang aaien'', schrijft Tirtsa. Snuffie speelt ook graag met een blauw schepje. Hij is een hangoor en heeft ook nog een bijzondere kleur: ,,wit met peper''.