El Al annuleert vlucht op Turkije uit angst voor PKK

Uit vrees voor aanslagen door de Turks-Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de Israelische luchtvaartmaatschappij El Al gisteren een voor vandaag geplande passagiersvlucht uit Tel Aviv naar Istanbul afgezegd. De reizigers werden pas gisteren ingelicht over deze opvallende beslissing. Radio Israel meldde gisteravond zelfs dat El Al al haar vluchten op Turkije tijdelijk heeft onderbroken.

Volgens de Israelische pers hebben de Israelische veiligheidsdiensten El Al gewaarschuwd voor aanslagen op Israelische toeristen in Turkije. Premier Benjamin Netanyahu heeft echter laten ontkennen dat de veiligheidsdiensten en het leger ook maar iets met het besluit van El Al hebben te maken. De ervaring leert echter dat de veiligheidsdiensten in dergelijke gevallen een stem in het kapittel hebben. Hoogstwaarschijnlijk wil premier Netanyahu niet in Ankara formeel de indruk wekken dat de nationale Israelische luchtvaartmaatschappij voor terreur van de PKK het hoofd buigt. Israel heeft voor zover bekend ook op het hoogtepunt van de Palestijnse terreur nimmer El Al vluchten aan de grond gehouden.

Israelische ontkenningen ten spijt blijft de PKK erbij dat Israel op de een of andere manier een rol heeft gespeeld in de ontvoering van PKK-leider Abdullah Öcalan naar Turkije. Tijdens een bestorming van het Israelische consulaat in Berlijn werden vorige maand vier Koerden door Israelische veiligheidsagenten doodgeschoten. Sedertdien houden de Israelische veiligheidsdiensten rekening met wraak van de zijde van de PKK. Nu de PKK buitenlandse toeristen tot doelwit heeft verklaard en er sprake is van een golf van aanslagen in Istanbul achtten de Israelische veiligheidsdiensten kennelijk op grond van informatie het moment gekomen om El Al voor aanslagen te waarschuwen. Ook Israelische vertegenwoordigingen in Turkije worden strenger bewaakt.

Turkije is voor honderdduizenden Israelische toeristen een goedkoop en bovendien nabij gelegen vakantiedoel. Reisbureaus maken nu melding van het begin van annuleringen.