ED RUSH & OPTICAL

Dit weekend draait de Engelse DJ Ed Rush op de Darkside-party in Amsterdam, die in het teken staat van donkere drum 'n' bass. Ed Rush werkt als muzikant veel samen met Optical, met wie hij de cd Wormhole maakte. Kenmerkend voor de drum 'n' bass van Ed Rush & Optical is het minimale, kale geluid, waarin voornamelijk knapperige beats en zware bassen te horen zijn. De drums klinken natuurlijker dan in de meeste elektronische dance-muziek, waarin de beats vaak een vervormd geluid hebben. De bassen klinken vaak als stofzuigers, laag en grommend. Daarnaast zijn hier en daar nog onheilspellende synthesizertonen te horen, die het einde van de wereld lijken aan te kondigen, maar daar blijft het bij: overige instrumenten worden niet gebruikt, stemmen slechts incidenteel. Het effect is muziek die krachtig en grimmig klinkt, maar wel dansbaar is, door de funky, speelse ritmes en bassen. De meeste nummers duren rond de zeven of acht minuten, waarin licht gevarieerd wordt op een constant doordenderend ritme, dat na verloop van tijd hypnotiserend werkt. De spanningen en angsten van deze tijd komen samen in deze muziek, die desondanks erg opzwepend is.

Ed Rush & Optical: Wormhole. Virus VRS 001. Ed Rush is als DJ te bewonderen op Darkside, za. 20/3, Roothaanhuis, Amsterdam.