Damrak neemt voorschot op Dow

De grote kans dat de effectenbeurs van New York vanavond boven de 10.000 punten sluit zorgde vanochtend voor opwinding op het Damrak.

Amerikaanse computerberekeningen, mede gebaseerd op het aflopen van een groot aantal optiecontracten op Wall Street, staafden beleggers in de veronderstelling dat de Dow Jones-index verder stijgt na het slotrecord van gisteren (9997 punten).

Op een geïnspireerde Amsterdamse beurs won de AEX-index 9,42 punten. Daarnaast werd het Damrak positief beïnvloed door de hogere koersen op Aziatische beurzen. Ook de stijging van de dollar, die gunstig is voor exporterende bedrijven naar de Verenigde Staten, droeg bij aan de euforie.

De optiebeurs was vandaag druk doende posities af te dekken; op deze expiratiedag hadden handelaren gerekend op een AEX van 538 of 540. De beursindex trok zich vanochtend echter niets van hun verwachting aan, waardoor ze aandelen moesten inkopen om de optieseries af te dekken.

Sterkste stijger was Baan Company. Speculatieve beleggers hadden succes. Op de buitengewone aandeelhoudersvergadering die het bedrijf gisteren hield sprak Baan-oprichter Jan Baan zijn vertrouwen uit in de noodlijdende softwaremaker en dat inspireerde de kopers blijkbaar. Baan dikte 0,90 eurocent aan tot 7,80, een plus van 13 procent.

Andere hoofdfondsen stegen minder sterk, maar de markt liet toch winsten zien van 2 tot 3 procent.

Vendex was de nummer twee onder de stijgers hoofdfondsen. Het aandeel van het detailhandelsconcern won 70 eurocent op 23,10.

Philips lag eveneens goed in de markt. Het elektronicafonds ging met 2,15 euro omhoog naar 73,85.

De Haarlemse uitgever VNU leed nog onder de naweeën van de vage winstprognose die het bestuur eerder deze week gaf. Het bedrijf wilde bij de publicatie van de jaarcijfers niet verder gaan dan te spreken over ,,een verdere stijging van de nettowinst''. Beleggers vonden dat te dun en deden het fonds in de uitverkoop. VNU moest vanochtend 25 eurocent inleveren op 37,45.

Branchegenoten Elsevier en Wolters Kluwer noteerden licht hoger.