`Camdessus verlaat IMF'

Topman Michel Camdessus van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal op korte termijn aftreden. De Britse regering overweegt ex-minister van Financiën Kenneth Clarke naar voren te schuiven als opvolger. Dat meldde vandaag de Britse krant The Guardian.

De vijfjarige ambtstermijn van Camdessus loopt tot eind 2001. Maar `hooggeplaatste monetaire functionarissen' verwachten dat de Fransman spoedig vertrekt, aldus de Britse krant. Mogelijk gebeurt dat al tijdens de voorjaarsvergadering van het IMF eind volgende maand in Washington.

De Britse krant wijst erop dat de 65-jarige Camdessus een 'slopende' periode achter de rug heeft. Het IMF kreeg de maken met financiële crises in Oost-Azië, Rusland en Latijns-Amerika en had nogal wat kritiek te verduren op de aanpak daarvan.

Camdessus verruilde begin 1987 het presidentschap van de Franse centrale bank voor de leiding van het IMF na een strijd om de post met de Nederlandse ex-minister van Financiën Ruding. De Fransman was de eerste IMF-topman die een derde ambtstermijn van vijf jaar kreeg. De hoogste post bij het IMF is traditioneel voorbehouden aan een Europeaan. De VS leveren de president van de Wereldbank.