Bouw van zendmasten in zee niet te stoppen

De overheid kan de bouw van twee hoge zendmasten in zee niet tegenhouden. Dit verklaarde staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) gisteren in een debat in de Tweede Kamer dat was aangevraagd door de oppositie.

CDA en GroenLinks hadden de indruk dat De Vries dit wél zou kunnen, zonder het risico van schadeclaims.

De twee masten moeten 35 kilometer buiten de Zeeuwse kust komen, en zijn elk 400 meter hoog. Delta Radio, de toekomstige eigenaar, wil ze gebruiken voor radio-uitzendingen voor Engeland.

De Vries verklaarde vorige week dinsdag dat ze schadeclaims van Delta Radio verwacht als het kabinet de bouw zou verbieden. Eerder werd deze bouw namelijk toegezegd.

Maar in een brief aan Delta Radio van augustus vorig jaar, die zij de Tweede Kamer afgelopen vrijdag stuurde, had Rijkswaterstaat juist geschreven dat de overheid níet aansprakelijk kon worden gesteld voor schade door oponthoud of afstel van de bouw. Deze brief was voor de oppositie reden het debat over de zendmasten te heropenen. Eerder was de Tweede Kamer namelijk akkoord gegaan met de bouw wegens een dreigende schadeclaim.

Staatssecretaris De Vries verklaarde dat de brief betrekking had op wetgeving over schade voor de scheepvaart en de luchtvaart. En de Tweede Kamer wilde de bouw voorkomen op grond van schade aan het milieu. Volgens de staatssecretaris laat de huidige wetgeving zo'n weigeringsgrond niet toe. Daarom bestaat er volgens haar wel degelijk het risico van een schadeclaim.

De coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 namen genoegen met deze uitleg van De Vries. De staatssecretaris zegde toe om een noodwet te maken, om toekomstige projecten ook te kunnen toetsen aan gevolgen voor onder meer het milieu. Als uit een nog lopend onderzoek blijkt dat er geen schade voor scheep- en luchtvaart bestaat, kan de bouw van de zendmasten in juni beginnen.