Bij geweld op Borneo 59 doden

Bij etnisch geweld in het Indonesische deel van Borneo zijn de afgelopen drie dagen zeker 59 mensen om het leven gekomen, aldus plaatselijke functionarissen. Honderden huizen in het district Sambas in de provincie West-Kalimantan zijn platgebrand. Bij de gevechten stonden autochtone Maleiers, Buginezen, Dajaks en etnische Chinezen tegenover Madurese immigranten. Politie en leger, die het bevel hadden zo nodig gericht te schieten, dwongen gisteren honderden met messen en zwaarden gewapende relschoppers van de straten. In sommige dorpen gingen winkels vanochtend weer open, maar volgens getuigen pas nadat alle Madurezen waren gevlucht. Maleiers maken 40 procent van de bevolking van West-Kalimantan uit; Madurezen, die zijn gearriveerd in het kader van een transmigratieplan van de regering, 2 procent. (Reuters, AP)