Bij gebrek aan richtinggevend Engels ...

Bij gebrek aan richtinggevend Engels bedrijfsnieuws richtte de beurs van Londen zich op een aantal internationale signalen die van belang zijn voor de aandelenmarkt. Na het record op Wall Street en het krachtige herstel van een aantal Aziatische beurzen ging ook de FTSE-index in Londen vanochtend omhoog. Tegen het middaguur was er een winst geboekt van 88,5 punten en stond de FTSE op 6114,3

FRANKFURT

Ook de DAX-index op de beurs van Frankfurt reageerde positief op de gunstige internationale ontwikkelingen. Hoewel bedrijfsnieuws in Duitsland de gemoederen eveneens bezig hield. Henkel (chemie, was- en smeermiddelen) zag de koers met 2,5 procent dalen. Niet vanwege de winst die met 727 miljoen mark ruim boven die van vorig jaar lag. Maar de waarschuwing van het bedrijf dat de verkopen onder druk staan door toenemende concurrentie uit het Verre Oosten zorgden voor een verkoopgolf van aandelen. Deutsche Telekom deed goede zaken. De koers steeg 2,5 procent naar 38,75 euro nadat het bedrijf bekendmaakte dat de inkomsten uit mobiele telefonie vorig jaar zijn opgelopen tot 7,5 miljard mark. Om klanten te lokken wil Telekom de tarieven voor mobiele telefonie in het weekeinde met 14 procent verlagen. De DAX-index stond tegen het middaguur 80,15 punten hoger op 5093,77.

PARIJS

Evenals de andere grote beurzen in Europa ging ook de CAC-index vanochtend omhoog door de gunstige ontwikkeling op een aantal internationale beurzen. Door het record op Wall Street en de voorspoedige gang van zaken in Azië steeg de CAC 47,11 punten naar 4199,48.

JAPAN

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag fors gestegen. De Nikkei-index ging met ruim 600 punten omhoog naar 16.378,78, een stijging van 4,2 procent. Het verlies van 3,4 procent van de voorgaande dag werd daarmee ruimschoots goedgemaakt.

Tokio trok zich op aan Wall Street maar ook positieve signalaen over een ecomomisch herstel van de economie van Japan zelf hadden een gunstige invloed op het beursklimaat.

Ook de beurs van Zuid-Korea sprong omhoog. De koersen stegen gemiddeld met 4,4 procent. De beurs van Australië sloot 0,6 procent hoger. In Hongkong overschreed de beursindex de grens van 11.000 punten na een stijging van bijna 4 procent.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York is gisteren net onder de 10.000 punten gesloten. De Dow-Jonesindex sloot op een record van 9997,62, 118,21 punten hoger. De bankfondsen deden het daarbij goed. Amerikaanse media berichtten dat de Chase Manhattan op zoek is naar een overnamekandidaat. Merill Lynch, Goldman Sachs en J.P Morgan werden in dit verband genoemd. De koersen van olieaandelen gingen omhoog door de stijgende olieprijs.