Alibicentrale

Het is slechts met de allerbeste bedoelingen dat de Engelse firma The Alibi Agency zich aandient. ,,Ons doel is de volstrekte zielenrust voor u en uw gezin'', luidt de oprecht schijnheilige slagzin van dit pas opgerichte bureau. Het is in deze drukke tijd nu eenmaal zo dat velen van ons tijdelijk heil zoeken bij een derde persoon, aldus de oprichters, zonder dat zulks verstrekkende gevolgen behoeft te hebben voor onze bedoelingen op de lange termijn – laat staan dat onze permanente relatie eronder zou moeten lijden. Het zou zelfs beter zijn als die er niets van te weten kwam. En daar is The Alibi Agency voor: ,,Om uw geliefden af te schermen voor onnodig hartzeer.''

De diensten van het bureau, openhartig opgesomd op de eigen website, liegen er niet om. Het perfecte alibi wordt zorgvuldig geconstrueerd. De receptionisten die het bij uw partner achtergelaten telefoonnummer beantwoorden, zijn niet van echt te onderscheiden. Ze spelen dat ze aan een hotelbalie werken, op het secretariaat van een congres of op een anderszins ordentelijke locatie. Via de pager nemen ze contact met u op, zodat u kunt terugbellen. Invitaties voor congressen of recepties, om thuis te laten zien, worden graag vervaardigd. Ook ander bewijsmateriaal is op afroep beschikbaar. Voor een jaarlijks abonnement op deze dienstverlening wordt slechts 20 pond in rekening gebracht

The Alibi Agency heeft in korte tijd al honderd abonnees ingeschreven, zei mede-oprichter Joe Taylor dezer dagen in The Independent – geheel volgens het voorbeeld van het feuilleton De Alibicentrale door S. Montag, dat ruim tien jaar geleden op deze Achterpagina werd gepubliceerd. In dit `sprookje voor bedriegers', in 1990 in boekvorm verschenen bij Bert Bakker, was het immers een zekere Kapee die als gangmaker fungeerde van een bureau dat alibi's verzorgde door het aannemen van de telefoon zonder achterdocht te wekken, het versturen van kaartjes en brieven die het thuisfront om de tuin zouden leiden, en het verzamelen van bonnetjes en ander bewijsmateriaal voor het verblijf op de aangegeven locatie – de overeenkomsten zijn werkelijk treffend.

Joe Taylor moet echter wel voorzichtig zijn, want hoe eindigde de Alibi-centrale ook al weer? ,,Een mens kan aan alles geld verdienen, aan oplichterij, aan verdovende middelen, maar een mens kan niet de souteneur zijn van andermans bedrog'', riep de man die Kapee doodschoot.