Zesde geval van gekke-koeienziekte ontdekt in Markelo

In het Overijsselse Markelo is gisteren het zesde geval van gekke-koeienziekte in Nederland geconstateerd. De vijfjarige Doortje 101 bleek besmet met de ziekte BSE.

Het beest is vorige week al voor onderzoek naar het Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid in Lelystad gebracht. De overige 106 runderen die nog op het bedrijf aanwezig waren zouden in de loop van de middag worden afgevoerd en afgemaakt.

Evenals bij vorige BSE-gevallen is onmiddellijk een onderzoek begonnen naar de herkomst van het rund en naar de eventuele verwanten.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Faber (Landbouw) gisteren laten weten dat er onderzoek wordt uitgevoerd naar de mogelijke oorzaak van de besmetting. Bovendien wordt een zogeheten traceringsonderzoek uitgevoerd naar het veevoer dat op het bedrijf gebruikt is. Het BSE-geval is gemeld bij de Europese Commissie.

De eerste BSE-koe in Nederland werd op 21 maart 1997 aangetroffen op een boerderij in Wilp. Later volgden gevallen in Kollum, Vriescheloo, Heeten en Maartensdijk. Voorzitter J. Vogelaar van de vakgroep melkhouderij van standsorganisatie LTO-Nederland heeft al laten weten niet verbaasd te zijn over het nieuwe geval van gekke-koeienziekte in Markelo. De ziekte, aldus Vogelaar, wordt overgebracht door dierlijke resten in het veevoer, en dat bevindt zich nog her en der. ,,Dit is dus opnieuw een incident; er zullen nog wel wat volgen.'' Het gebruik van het zogenoemde herkauwersmeel in veevoer is in Nederland al sinds 1989 verboden.

Bij het vorige geval van gekkekoeienziekte in het Utrechtse Maartensdijk heeft Vogelaar er bij het Productschap Veevoer op aangedrongen concrete maatregelen te nemen om te voorkomen dat er ooit nog resten van diermeel in veevoer terecht komen. Daar wordt inmiddels aan gewerkt, weet Vogelaar.

De oorzaak van de besmetting van de vorige vijf BSE-gevallen is overigens geen enkele keer precies achterhaald. De BSE-koeien zijn waarschijnlijk besmet via diermeel in veevoer, maar er wordt ook rekening mee gehouden dat de gekke-koeienziekte spontaan is ontstaan.