VN-tribunaal laat misdadiger gaan

Het VN-tribunaal voor Rwanda, dat schuldigen aan de genocide van 1994 vervolgt, heeft vandaag besloten een gewezen officier van het Rwandese leger die was betrokken bij de moord op 10 Belgische VN-soldaten, op vrije voeten te stellen. Openbare aanklagers hadden verzocht de aanklacht van misdaden tegen de menselijkheid, die geen verband hield met de dood van de Belgische blauwhelmen, te laten vallen tegen ex-majoor Bernard Ntuyahaga en hem uit te leveren aan België. Het VN-tribunaal, dat zetelt in het Noord-Tanzaniaanse Arusha, trok vanmorgen wel de aanklacht in, maar oordeelde dat het tribunaal niet bevoegd is om een verdachte ter vervolging over te dragen aan een ander land. Het was vanmorgen nog niet duidelijk of Tanzania de ex-majoor zal oppakken en uitleveren aan België of dat hij daadwerkelijk wordt vrijgelaten. (AFP, AP)