Van Leer aast nog steeds op overname

Verpakkingsproducent Van Leer aast op een grote overname. Hoewel 1998 voor de verpakkingsindustrie volgens bestuursvoorzitter W. de Vlugt ,,een verdomd moeilijk jaar is geweest'', behoort realisering van deze doelstelling door de gestage stijging van bedrijfsresultaat en nettowinst bij Van Leer zeker tot de mogelijkheden.

Vorige maand was Van Leer al bereid 350 miljoen te betalen voor Sidlaw, een Engelse verpakkingsproducent voor consumentenartikelen. Maar een Deense firma troefde Van Leer af met een nog hoger bod. ,,De economische realiteit geldt voor sommige mensen blijkbaar niet, of ze kunnen niet rekenen. Het was een prachtige acquisitie geweest, maar wij zijn afgehaakt'', aldus De Vlugt over de mislukte overname. ,,We wachten wel even af, er komt wel wat anders voorbij.''

De bestuursvoorzitter toonde zich tijdens de presentatie van de jaarcijfers ,,beslist niet ontevreden'' over de huidige gang van zaken bij Van Leer, dat vorig jaar in een lastige markt opereerde. Bovendien wordt door kostenbeperkende maatregelen in de eerste helft van dit jaar door Van Leer alleen in de laatste zes maanden een winststijging verwacht.

Vorig jaar steeg de nettowinst bij de onderneming met 8,2 procent naar 132,4 miljoen gulden. Dat was wel dicht bij de onderkant van eerdere voorspellingen maar Van Leer heeft het op de verpakkingsmarkt beter gedaan dan de meeste concurrenten. De markt voor industriële verpakkingen (vooral stalen-, kunststof- en fibervaten) stond sterk onder druk door onder meer het instorten van de chemische industrie in Engeland en de zwakke economische situatie in Australië, Azië en Latijns Amerika. Ten slotte daalden ook de grondstoffenprijzen, wat snel wordt vertaald in lagere afzetprijzen. Daar stond echter tegenover dat de sector consumentenverpakkingen (onder meer vouwkarton, kuipjes en deksels en speciale soorten folie) een stevige winstgroei realiseerde. De omzet daalde vorig jaar met 6,4 procent naar 4,45 miljard.