Utrechters kiezen beeld op de Neude

Utrechters mogen kiezen welk beeld er op de Neude komt. Het college van burgemeester en wethouders in de Domstad bepaalde eerder dat het beeld Thinker on Rock van de Britse kunstenaar Barry Flanagan het vernieuwde plein in de Utrechtse binnenstad moest opsieren. Maar na protesten vanuit zowel de gemeenteraad als de buurt zag cultuurwethouder Van der Linden zich genoodzaakt een nieuwe plek voor de al (voor zes ton) aangekochte bronzen sculptuur te bedenken. Ze sloot daarbij niet uit dat de Haas, zoals het beeld in de volksmond heet, op proef toch op de Neude geplaatst zou worden. Dat gaat nu ook gebeuren. Tegelijkertijd zet de gemeente elders in de binnenstad twee andere beeldhouwwerken neer. Dat worden waarschijnlijk afgietsels van nog niet aangekochte beelden. Utrechters kunnen de drie kunstwerken vergelijken en kiezen welke van de drie definitief een plek op de Neude krijgt. De beelden zullen vanaf eind volgend jaar in de Utrechtse binnenstad te zien zijn. (ANP)