TV-COMPONISTEN

,,Muziek maken in opdracht is altijd anders, er bestaat gewoon geen standaard. Soms vertrouwt iemand volledig op mijn creativiteit en maak ik impulsief muziek zoals ik denk dat het moet. Andere keren ben ik een soort meubelmaker die op bestelling levert. Het leuke daarvan is dat je dan vaak dingen maakt die je anders nooit zou hebben bedacht. Als ze me vragen om een tafel met vijf poten dan ga ik bedenken hoe dat moet.'' Het vertalen van onduidelijke plannen en ideeën is volgens componist/muzikant Clous van Mechelen één van de leukste aspecten van zijn werk. ,,Soms zegt de regisseur `ik wil een tango' en als je dan een tango laat horen dan is dat het niet. Dan bedoelt zo'n man iets anders, maar noemt het een tango.''

Van Mechelen schrijft voor reclame, cabaret, films en documentaires, maar is vooral bekend van de muziek die hij maakte voor We zijn weer thuis, Op zoek naar Jolanda en andere Wim T. Schippers-producties voor radio en televisie. ,,Toen ik begon in dit vak riep iedereen dat een liedje 32 maten moest tellen, en een tussenstukje acht maten. Wim heeft mij geleerd die houterigheid te laten varen.

Van Mechelen noemt zijn werkwijze `cartoonistisch'. ,,Met een paar lijntjes zet ik een sfeer neer en geef daar een kleurtje aan. In een aflevering van We zijn weer thuis illustreerde ik eens een vechtpartij met muziek. Dus een harde `pling' als er iets uit de kast valt en een riedel als iemand struikelt.'' Maar niet altijd kan de componist zo uitbundig uitpakken. ,,Op een gegeven moment werd ik gevraagd voor muziek bij Westeinde van Ireen van Ditshuyzen. Die serie ging over ziekenhuispatiënten en alle ellende die ze meemaken. Toen ik het had gezien dacht ik: `Hier kan ik eigenlijk geen muziek onderzetten'. Uiteindelijk is het een klein themaatje met een paar simpele pianonootjes geworden. Dan ben ik achteraf blij dat ik er niet meer van heb gemaakt.''

(Foto Harmen de Jong)