THEATER

Mussen en Zwanen II

Virtuoze relatiekomedie van Haye van der Heyden: vier acteurs in cabareteske scènes over liefde en lusteloosheid. 18 t/m 25 maart Amsterdam Nieuwe de la Mar.

Anna Karenina

Toneelbewerking van Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar van Leo Tolstojs beroemde roman. Zeker gezien de lijvigheid ervan, is de enscenering van Guy Cassiers wonderlijk compleet en genuanceerd. Het origineel evenaren in grootsheid doet de voorstelling niet, maar dat is misschien wel te veel gevraagd. 20 maart Zoetermeer Stadstheater.

Nieuwe Show

Hans Liberg verbindt muziek uit alle tijden en windstreken aan een spervuur van grappen, en speelt ook op verzoek. 18, 19 maart IJmuiden Stadsschouwburg, 20 maart Leiden Stadsgehoorzaal, 23 maart Etten-Leur De Nobelaer, 24, 25 maart Utrecht Stadsschouwburg.

Scheve Bomen

Vincent Bijlo schept scherpzinnig vermaak over het huiselijk bestaan van een blinde cabaretier. 18 maart Almere De Roestbak, 24 maart Leiden Schouwburg, 25 maart Hoorn Het Park.

In Pursuit Of Pleasure

Vijfstemmige sierzang door Montezuma's Revenge, in een theatersetting die verwijst naar het grootsteedse poprepertoire. 18 t/m 20 maart Den Haag Diligentia.

Hype

Voortdurend verrassend parodieëncabaret door de Vliegende Panters,die elk genre lijken te beheersen en al die genres kunnen laten ontsporen. 18 maart Etten-Leur De Nobelaer, 19 maart Maastricht Theater aan het Vrijthof, 20 maart Laren Singer, 24 maart Oosterhout De Bussel, 25 maart Drachten De Lawei.

Hamlet

In de regie van Johan Doesburg bij Het Nationale Toneel. Intelligente, strak geregisseerde voorstelling over het conflict tussen denkkracht en vertwijfelde angst voor waanbeelden. Sterke rollen van Gijs Scholten van Aschat als Hamlet, Will van Kralingen als Gertrude, Rik van Uffelen als Claudius en vele anderen. 18 maart Arnhem Schouwburg; 19 maart Apeldoorn Orpheus; 23 maart Leeuwarden Harmonie; 24 maart Drachten De Lawei; 25 maart Groningen Stadsschouwburg.

Dunk

Droogkomische grappen en onverwachte wendingen door de kluchtige cabaretier Reinder van der Naalt. 18 maart Breda Chassé Theater, 19 maart Gorinchem De Nieuwe Doelen, 20 maart Drunen De Voorste Vennen.

En verder

Heerlijk Duurt Het Langst Gewetensvolle reconstructie van de debuut-musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in charmante jaren-zestig-retro-stijl. Met Jasperina de Jong en Jenny Arean afwisselend in de hoofdrol. 18 t/m 20 maart Venray De Beejekurf, 22 t/m 24 maart Oss De Lievekamp, 25 maart Breda Chassé Theater; Kalm aan en rap een beetje Herman Finkers met een nieuwe stortvloed aan droogkomische grappen over alles en niets. 18 t/m 20 maart Deventer De Leeuwenbrug, 23, 24 maart Sittard Stadsschouwburg, 25 maart Heerlen Stadsschouwburg; De waker, de slaper & de dromer Youp van 't Hek, grof en poëtisch tegelijk, over de verburgerlijking van een groep studenten die had gezworen nooit in de rat race verzeild te zullen raken. 24, 25 maart Venray De Beejekur.