SPAANS-CUBAANSE KIP (1)

Dit kipgerecht komt uit het kookboek The Columbia Restaurant, Florida's oudste en tevens grootste Spaanse restaurant dat in Tampa is gesitueerd. Grondlegger Casimiro Hernandez I emigreerde een eeuw geleden van Cuba naar Tampa waar hij van zijn gespaarde centen een bar kocht in de wijk Ybor City.

Rond de eeuwwisseling was Tampa een smeltkroes van Cubaanse, Italiaanse en Spaanse emigranten die werkten in de sigarenindustrie in Ybor City. De meeste van hen waren mannen zodat pensions en restaurants goed draaiden en ook Casimiro's bar, waar tevens soep, sandwiches en koffie werd verkocht, liep goed. Uit dankbaarheid voor zijn nieuwe vaderland, vernoemde Casimiro zijn bar The Columbia, naar een destijds populair liedje dat Amerika personifieerde: Columbia, gem of the ocean. Casimiro serveerde Spaanse bonensoep zoals die alleen in Ybor City bestond en zijn fameuze Cubaanse sandwich, een vederlicht stokbroodje belegd met geroosterd varkensvlees, gerookte ham, Genuese salami, Italiaanse Fontina-kaas, zure dille-augurken en mosterd, staat tot op de dag van vandaag op de kaart. Zijn kleindochter Adela, co-schrijfster van het kookboek, volgde haar vader Casimiro Hernandez II op en bouwde samen met haar man Cesar Gonzmart het restaurant verder uit. Thans hebben hun beide zoons de succesformule van The Columbia - Spanish food & live Spanish flamenco music - nagebootst in zeven andere hotspots van Florida. Maar Ybor City's Columbia Restaurant, dat een compleet huizenblok beslaat, blijft het troeteltje van de familie met de oorspronkelijke grote bar met annex eetzaal, de ruime patio met vide en vier omringende eetzalen in Spaanse stijl. Adela's kookboek is een familie-geschiedenis, voorzien van wat gladjes geschreven restaurantrecepten uit de Spaans-Cubaanse keuken van Ybor City, die ook veel Italiaanse trekjes kent. Maar deze huiselijke knoflookkip van Adela's moeder is een van de leuke uitzonderingen. Haar oudste zoon Casey kan zijn Cubaanse grootmoeder Carmita haarfijn uittekenen achter het fornuis. Hij zegt: ,,Growing up in that house was like growing up in Havana or Madrid.'' Bereiding: Wrijf de kip van binnen en buiten in met knoflookpulp, leg het dier in een kleine ovenschaal en marineer het 12 uur in citroensap. (wordt vervolgd).