Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Verslag over het kort geding dat vandaag heeft gediend om de rechtszaak tegen Desi Bouterse uit te stellen en de eerste claims van slachtoffers van de Bijlmerramp bij het ministerie van Volksgezondheid. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over een vergeten groep vluchtelingen in Kosovo en een verslag uit Lausanne over de vergadering van het hoofdbestuur van het IOC over corruptie en fraude door de leden. Ned.1, 20.30-21.04u.

Nova. Na vier minuten onderbreking voor een betere omroep-cao o.a. aandacht voor de begrafenis van de 40-jarige Noord-Ierse advocate Rosemary Nelson die 15 maart om het leven kwam toen een bom onder haar auto explodeerde. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Making it. Serie over beginnende ontwerpers met vanavond twee ontwerpers die een nieuwe sportschoen voor Reebok moeten ontwerpen. BBC2, 20.30-21.00u.

Zembla: Handen af van de minister. Documentaire over het functioneren van het Paarse kabinet en de Tweede Kamer met opinies van voorzitter M. Scheltema van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en oud-voorzitter H. Koning van de Algemene Rekenkamer. Ned.3, 20.50-21.30u.

Rare streken. Over National Geographic-fotografen op expedities in wouden, de zee rond de Kaaiman Eilanden en op de Zaire-rivier. Canvas, 20.55-21.55u.

Het andere gezicht. In deze tweede aflevering aandacht voor het onderzoek `Tussen hoop en vrees' van cultureel-antropologe Anne-Mei The naar het onterechte optimisme van longkankerpatiënten. Zij volgde het ziekteproces van vele patiënten en zat bij menig gesprek tussen arts en patiënt. Ned.1, 21.04-21.38u.

Horizon. De laatste 130 jaar werd de aarde diverse malen getroffen door kleine meteorieten. Enorme asteroïde-botsingen zijn echter uitermate zeldzaam. Onderzoek wijst uit dat de aarde binnen vijftig jaar door een asteroïde met de vernietigende kracht van een atoombom getroffen zou kunnen worden. BBC2, 22.30-23.20u.

Für den Frieden hinter Gitter. Een Amerikaanse actiegroep strijdt op grond van de bijbel tegen de verschrikkingen van oorlogen. Deze beweging is ontstaan in navolging van Phil Berrigan, die illegaal een oorlogsschip betrad en hier een deel van de wapenuitrusting onbruikbaar maakte. ZDF, 23.30-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

TV-show. Gesprekken met schrijfster Connie Palmen, pianist Wibi Soerjadi en zanger Gordon die zijn carrière wegens reuma moest onderbreken. Ned.2, 21.12-22.13u.

Het glazen huis. O.a. schrijfster Christine Pannebakker en theologe Nynke Dijkstra praten over de vraag of onze samenleving oversekst is. Ned.1, 22.32-23.02u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met wielrenster Leontien van Moorsel over haar nieuwe ploeg en het kampioenschap dat zij vorig jaar won op de tijdrit. Schrijver August Willemsen praat over zijn vertaling van het boek Alleen op de wereld. RTL4, 23.15-24.00u.

KUNST

Stardust. Critica Amy Taubin van de New-Yorkse krant The Village Voice geeft haar mening over de nominaties voor de Oscar die zondag worden uitgereikt. Verder de Britse regisseur John Maybury en acteur Derek Jacobi over de film Love is the devil die het leven van schilder Francis Bacon belicht. Ned.3, 19.55-20.23u.

FILM

Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Turtles Are Back... In Time (Stuart Gillard, 1993, VS). Ondermaatse aflevering uit reeks over vier genetisch gemanipuleerde schildpaddem speelt in het 17de eeuwse Japan, vormgegeven als een door een Kurosawa-film geïnspireerd douchegordijn. Fox, 20.30-22.05u., met reclame.

Sabrina (Sydney Pollack, 1995, VS). Aardige maar overbodige remake van Billy Wilders romantische jaren-vijftig-sprookje over een chauffeursdochter die twee puissant rijke broers het hoofd op hol brengt. De plot draait niet langer om standsverschil maar om welstandsverschil. Met Julia Ormond als Audrey Hepburn, Greg Kinnaer als William Holden en Harrison Ford als Humphrey Bogart. Net5, 20.30-22.40u.