RKC leeft nog onder Martin Jol

Voor het eerst dit seizoen heeft RKC een ploeg onder zich op de ranglijst en de nieuwe hekkensluiter NAC wekte gisteravond niet de indruk die positie snel te kunnen verlaten. Na de 2-0 zege in Breda lijkt RKC, dat zich de laatste jaren steevast van lijfsbehoud verzekerde via de nacompetitie, wederom aan rechtstreekse degradatie te kunnen ontsnappen.

De slechte start van RKC (drie punten uit 10 wedstrijden) kostte trainer Peter Boeve de kop. Opvolger Martin Jol maakte iets los in Waalwijk. De Hagenaar debuteerde met een 2-1 thuisnederlaag tegen De Graafschap, maar doet het cijfermatig beter dan Boeve: 12 punten uit 16 wedstrijden. Jol kreeg waarom Boeve vergeefs vroeg: versterking. Verdediger Nascimento, middenvelder Govedarica en aanvaller Hoogendorp bleken succesvolle aankopen.

Jol bagatelliseert zijn overredingskracht: ,,Overal waar een nieuwe trainer komt, zie je dat hij nieuwe spelers krijgt.'' Maar: ,,De jongens die wij hebben gehaald, zijn nu de beste spelers van RKC.'' De oefenmeester kent de financiële beperkingen van RKC, maar had best nog wel wat spelers naar Waalwijk willen halen. ,,NAC kocht zelfs vijf, zes nieuwe jongens. Welke plaats zou mijn ploeg nu wel niet bezetten als ik zoveel aankopen had kunnen doen?''

Waar RKC succesvol inkocht, bleken de versterkingen van NAC paniekaankopen. Alleen de van Vitesse gehuurde pingelaar Shoukov is een aanwinst. Zwijnenberg en de Deen Hansen zijn basisspelers, maar voegen niets toe aan de ploeg. Het duo is van goede wil, werkt hard, maar ontstijgt het niveau van een degradatiekandidaat niet. De spitsen Van der Weert en de Engelsman Thompson zijn slechts geschikt als pinchhitters. Het is dan ook geen toeval dat het labiele NAC al sinds 11 december 1998 geen wedstrijd meer heeft gewonnen. Zo ging ook de uitbeurt tegen RKC al met 2-1 verloren.

Hoewel NAC twee wedstrijden minder heeft gespeeld dan RKC, heeft de ploeg van Jol meer perspectief dan het elftal van de aangeslagen Ronald Spelbos. Daar waar NAC doelloos en ongestructureerd aanviel, speelde RKC tactisch uitgekookt in Breda. De gasten voetbalden goed gegroepeerd en stonden NAC slechts één echte kans toe, die vlak voor tijd door John Feskens werd gemist. Vooral de mentale dreun die RKC uitdeelde zal nog wel even doorwerken in Breda. Of, zoals NAC-speler Alfred Schreuder zei: ,,Dit was een wedstrijd die we niet mochten verliezen. Ik heb er geen verklaring voor, maar ik ben er ziek van.''

De zelfbewuste Martin Jol werkt op zijn beurt gestaag door aan het welslagen van zijn door kenners reeds als onmogelijk aangeduide opdracht: RKC behoeden voor degradatie. De voormalige speler van onder meer FC Den Haag, Bayern München en West Bromwich Albion is een streber. Als succesvol amateurtrainer volgde hij Huub Stevens op bij Roda RC. Voor zijn aantreden verkondigde de Hagenaar in de Limburgse pers dat hij nog ieder seizoen een prijs had behaald en die lijn ook in Kerkrade wenste door te zetten.

Jol won met de Limburgers de KNVB-beker, maar werd vorig jaar om deze tijd ontslagen. De trainer was gebrouilleerd met de Limburgse en Belgische spelers van Roda JC. Spits Bob Peeters en middenvelder Stephan van der Heyden uitten nadien nog forse kritiek op Jol. Hij zou het zelfvertrouwen van de ploeg continue hebben ondermijnd en spelers murw hebben gebeukt met een onmenselijke aanpak. Jol bleef rustig onder die aantijgingen. ,,Dat heeft me nooit iets gedaan. Peeters en Van der Heyden klagen omdat ze onder mij geen basisplaats hadden. Vraag maar eens aan Regillio Vrede of André Ooijer wat ze van mij vonden. Dan hoor je wel wat anders.''

Tegenwoordig presteert Roda uitstekend onder Sef Vergoossen, die goed overweg kan met een selectie waarin volgens Jol ,,geen balans'' zat. ,,Nu wel. Vergoossen kreeg net díe spelers die ik ook had willen hebben.'' De ambitieuze Jol voelt zich inmiddels thuis bij RKC, de club waar hij nog tot en met volgend seizoen onder contract staat. ,,Als club is RKC beter georganiseerd dan Roda JC. En mijn spelers zijn ook echt niet zoveel minder als diegenen die ik in Limburg tot mijn beschikking had.'' Toch mist RKC nog het een en ander. Jol: ,,Een leider, scorend vermogen, verdedigende stabiliteit, te veel om op te noemen.'' RKC blijft een degradatiekandidaat, maar: ,,We leven nog. Dat is het belangrijkste.''