Paus zingt alleen titelsong op cd

Volgende week verschijnt de `cd van de paus'. Het Vaticaan bestrijdt fel iedere suggestie dat het een commerciële operatie is. ,,De stem van de paus is niet die van een ster, maar van een herder.''

Het Vaticaan ziet het als een nieuwe vorm van evangelisatie, een poging om mensen te bereiken die het anders nooit zou bereiken. ,,Dit heeft grote pastorale waarde'', zei Pasquale Borgomeo, de directeur van Radio Vaticaan. Het is catechese ,,op de vleugels van de internationale taal van de muziek.''

Volgende week dinsdag komt over heel de wereld, in een beginoplage van één miljoen exemplaren, de `cd van de paus' uit, compleet met een bijbehorende videoclip voor de reclame, waarop Johannes Paulus II preekt en bidt op muziek en af en toe zingt.

Het is niet zo dat de paus hiervoor de opnamestudio in is gegaan. Uitgangspunt vormden opnames in de archieven van Radio Vaticaan uit de twintig jaar dat Johannes Paulus aan de macht is – hierdoor ontbreken de spraakproblemen waarmee de paus nu kampt. Er is een selectie gemaakt uit toespraken en gebeden, en daar is door Italiaanse componisten bestaande en nieuw-gecomponeerde muziek onder gezet.

Het resultaat is de cd Abbà Pater – het Aramese en Latijnse woord voor `vader'. De meeste van de elf nummers op de cd bestaan uit brokken gesproken tekst die op muziek zijn gezet. Hierbij zijn vijf talen gebruikt: Latijn, de traditionele kerktaal, Engels, Frans, Spaans en Italiaans. Soms is het resultaat verrassend, zoals in het tweede nummer, Cristo è liberazione (Christus is bevrijding). Af en toe is een kerkelijk koor te horen, maar de paus zelf zingt alleen in de titelsong. Dit nummer eindigt met het gezongen gebed Onze vader in het Latijn.

Dit nummer is ook gebruikt voor de videoclip waarmee de plaat zal worden aangeprezen. Het filmpje bevat beelden van de reizen van de paus, afgewisseld met jongeren, akkers, en andere beelden die geloof en menselijkheid moeten onderstrepen.

Het Vaticaan bestrijdt fel iedere suggestie dat het een commerciële operatie is. ,,De stem van de paus is niet die van een ster, maar van een herder'', zei kardinaal Roger Etchegaray, de voorzitter van het comité voor het jubeljaar – het komende heilig jaar 2000 is de officiële aanleiding voor het uitbrengen van de cd.

,,Onze missie is de stem van de paus in de wereld verspreiden, en dit is een uitvloeisel van onze normale activiteiten'', zei Borgomeo van Radio Vaticaan. ,,Dit is geen gadget. Het is een boodschap.'' De cd biedt volgens hem ,,een pelgrimstocht in je binnenste''.

Over de exacte royalties wil dan ook niemand praten. De cd wordt uitgebracht door Sony Classical. Dat gebeurt ,,op het hoogste prijsniveau, omdat we er erg trots op zijn'', legde Peter Gelb uit, de directeur van Sony Classical. Hij zei dat hij helaas niet de paus onder contract had, maar Radio Vaticaan en Società San Paolo, een religieuze organisatie die zich toelegt op evangelisatie met moderne communicatiemiddelen. Die twee instanties krijgen volgens Gelb de normale vergoeding die voor artiesten ook geldt. Volgens de afspraken met het Vaticaan kunnen ook nationale kerkorganisaties een deel van de royalties krijgen, als zij meewerken aan de promotie en de verkoop van de cd. ,,Ik hoop dat van deze cd vele miljoenen exemplaren zullen worden verkocht'', zei Gelb. Hij onderstreepte dat er een groot verschil is met eerdere opnames waarop de paus te horen is, omdat voor het eerst tekst en muziek zijn geïntegreerd. ,,Ik denk dat deze plaat een culturele mijlpaal zal zijn voor de platenindustrie en ook voor het Vaticaan'', zei Gelb.