Nieuwbouw Boijmans weer vertraagd

De geplande uitbreiding van Museum Boijmans Van Beuningen heeft opnieuw vertraging opgelopen. Een rechter in Rotterdam heeft gisteren een voorlopige voorziening afgewezen waarom het museum had gevraagd om een begin te kunnen maken met de verbouwing in afwachting van de behandeling van bezwaren tegen de bouwplannen.

Het museum heeft haast met de uitbreiding omdat die voltooid moet zijn als Rotterdam in 2001 Culturele Hoofdstad van Europa is. Boijmans Van Beuningen wil dan een tentoonstelling houden van schilderijen van de middeleeuwse meester Jeroen Bosch.

De uitbreiding van Boijmans Van Beuningen vergt een bouwtijd van negentien maanden. De door de Belgische architecten Robbrecht/Daem ontworpen uitbreiding voorziet onder meer in het slopen, op de gevel na, van het pand Westersingel 83. De bewoonster van de bovenverdieping van dit pand verzet zich hier tegen. Zij heeft onder anderen om aanwijzing van het pand tot rijksmonument verzocht. Twee weken geleden heeft staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) dit verzoek afgewezen. De bewoonster heeft daar weer beroep tegen aangetekend en met de behandeling daarvan is geruime tijd gemoeid. Zolang de procedure niet is voltooid kan het huurcontract met de bewoonster niet worden opgezegd.

Omdat de argumentatie van de rechter om de voorlopige voorziening af te wijzen, niet bekend is, kan het museum nog niet beoordelen hoe groot de vertraging is. Barendse: ,,Het kan om louter juridische argumenten gaan en dan hoeft het niet ernstig te zijn'', aldus adjunct-directeur van het museum P. Barendse. ,,We kunnen dan om een nieuwe voorlopige voorziening vragen. Dat is waarschijnlijk niet het geval als de rechter inhoudelijke bezwaren heeft.''

Op 25 maart behandelt de beroepscommissie van de gemeenteraad twee bezwaarschriften tegen de voorgenomen uitbreiding, van de betrokken bewoonster en van de Kredietbank die het naastgelegen pand Westersingel 84 bezit. Op grond van de beslissing van de beroepscommissie kan het museum wellicht een nieuwe voorlopige voorziening vragen, aldus de juridische dienst van de gemeente.