Nedlloyd schiet als raket omhoog

Nedlloyd maakte vanmorgen een onwaarschijnlijk grote koerssprong van 42 procent na het nieuws dat het transportconcern de Europese transportactiviteiten over land verkoopt met een flinke boekwinst. Bij forse omzetten kreeg het fonds er in één klap 4,80 euro bij op 16,80 en steeg daarna nog vier eurodubbeltjes door.

Op de rest van de beursvloer was het aanmerkelijk stiller en vooral somberder. De AEX-index liet ongeveer een procent verlies zien: min 5,97 punten op 534,00. De omzetten waren lager dan gemiddeld. Daarmee liep de AEX-index in de pas met de andere Europese beurzen, waar de stemming ook zwak was. Wall Street zakte gisteravond al terug en de vooruitzichten voor de opening in New York vandaag waren ook niet erg roosleurig. Op de achtergrond speelde ook de koersdaling van meer dan drie procent in Tokio mee.

KPN was aanvankelijk nog een lichtpuntje op de beurs, maar aan het einde van de ochtend stond ook het telecomfonds op verlies. Na een felle (negatieve) reactie een dag eerder op de jaarcijfers kwam het fonds tot rust met een kleine min van een eurodubbeltje op 37,40 euro. Verder wist VNU er op een flauwe beurs nog een winstje uit te persen, na de publicatie een dag eerder van goede jaarcijfers. De uitgever dikte twee eurodubbeltjes aan op 37,00 euro. Branchegenoot Wolters Kluwer ging met het beurssentiment mee naar beneden: min 4,20 euro op 172,80 euro. Ook Elsevier leverde in, twee eurodubbeltjes op 12,90 euro. Koninklijke Olie zette de opmars voort, die was ingezet na de verhoging van de olieprijs. De `olies' dikten 0,50 euro aan op 47,05.

Op de lokale markt profiteerde het kwakkelende Ring Rosa van uitspraken dat het bedrijf mogelijk wordt overgenomen. Beleggers namen alvast een voorschotje en waardeerden het fonds, dat gisteren een zwaar verlies presenteerde, vier eurodubbeltjes hoger op 6,40 euro.

Een ander klein fonds, Air Holdings, won een euro op 34,00 euro op het nieuws van de inkoop van eigen aandelen. Bij Arcadis waren de beleggers gecharmeerd van de fraaie jaarcijfers en won het fonds twee eurodubbeltjes op 6,80 euro.