MUZIEK

Passiemuziek

De Matthäus Passion van J.S. Bach wordt 19 maart 19u uitgevoerd door de Utrechtse Oratorium Vereniging in de H. Michaëlkerk in Schalkwijk.

Het Renaissance vocaal ensemble Hortus Musicus geeft olv Reinier Wakelkamp een passieconcert met werken van Heinrich Schütz, oa Latijnse passiemotetten. 19 maart 20u15 Lutherse Kerk Hamburgerstraat Utrecht; 20 maart Engelse kerk Begijnhof Amsterdam.

Cappella Breda geeft 21 maart 15u30 olv Daan Manneke een passieconcert met muziek van Sigfrid Karg Elert (1877-1933): de Prologus Tragicus, de Passionskanzone Die Grablegung Christi, het Requiem Aeternam, de Geistliche Frauenchöre en Der Erste Psalm.

Het Tsjechische jongenskoor Boni Pueri voert olv Pavel Horák tijdens een Nederlandse tournee de Matthäus Passion uit met uitsluitend jongensstemmen, zoals Bach dat zelf ook deed bij zijn uitvoeringen in de Thomaskerk in Leipzig. 20 maart 19u30 Grote Kerk Alkmaar; 21 maart 15u30 De Doelen Rotterdam; 23 maart 19u30 Grote Kerk Den Haag; 24 maart 19u30 Grote Kerk Zeist.

Het Hoofdstadkoor, het begeleidingsorkest Philharmonia en solisten geven op 21 maart 15 u in de Amsterdamse Westerkerk olv Martin van der Brugge een uitvoering van de Matthäus Passion van G. Ph. Telemann. Kaartverkoop bij AUB Ticketshop Leidseplein en een half uur voor aanvang in de kerk.

Nieuwe Britten

Bij het Brabants Orkest staat een markante compositie op de lessenaars: het Double Concerto for Violin, Viola and Orchestra van Benjamin Britten, dat pas twee jaar geleden werd herontdekt. Altviolist Daniel Raiskin en de Oostenrijkse Benjamin Schmid zullen het werk voor het eerst in Nederland ten gehore brengen onder leiding van Andrei Boreyko. Verder wordt er onder meer werk van Strawinsky gespeeld. 19 maart 20u15 Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven en 20 maart 20u in het Theater aan de Parade 's-Hertogenbosch. Inl 040-2655699.

Wagenaar

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Theaterkoor en het Jongenskoor van de Kathedraal St Bavo voeren olv Lucas Vis de wereldpremière uit van het eerste deel van Galilei van Diderik Wagenaar, een stuk voor koor en orkest over de man die bewees dat de aarde om de zon draait. Het complete stuk gaat in 2000 in première. Verder: Alba voor mezzosopraan en strijkers en Tre liriche greche voor sopraan, koor en orkest van Bruno Maderna en L'enfant et les sortilèges van Ravel. 19 maart 20u15 Theater De Vest Alkmaar; 23 maart 20u15 Concertgebouw Haarlem.

Fanfare ciocarlia

Wie deze Roemeense blaaskapel aan het werk heeft gezien tijdens het Nieuwjaarsconcert van het Blazers Ensemble of de cd Radio Pasçani heeft gehoord weet wat hij kan verwachten: turbo-tempi van begin tot eind. 19 maart Patronaat Haarlem, 20 maart RASA Utrecht, 21 maart Arsenaal Vlissingen, 24 maart Odeon Zwolle, 28 maart Paradiso Amsterdam.

Turkse soefi en Spaanse flamenco

Een groep bestaande uit negen personen: twee dansers, twee zangers en vijf instrumentalisten o.l.v. gitarist Eric Vaarzon Morel, gaat met deze combinatie laten horen dat het Oosten dichterbij is dan we soms denken. 21 maart Tropeninstituut Amsterdam, 24 maart Schouwburg Nijmegen, 25 Maart Korzo den Haag, 27 maart Doelen Rotterdam, 28 maart Vredenburg Utrecht.

Underworld

Heel erg fout waren toetsenman Rick Smith en zanger Karl Hyde van de typische jaren tachtig-electropopgroep Freur (hit: Doot Doot) uit het Engelse Romford. Totdat ze hun krachten bundelden met de jonge club-deejay Darren Emerson. Als het technotrio Underworld werden ze een topattractie in de dance-scene, met minimale electronische soundscapes, beheerste beats en `gesampelde' teksten als het titelnummer van de nieuwe cd Beaucoup Fish. De gitaar van Karl Hyde is het enige overblijfsel uit het `foute' progressieve-rockverleden. 20 maart 013, Tilburg