MUSEA

Mediakids

Het Nationaal Omroepmuseum in Hilversum heeft een tentoonstelling samengesteld met originele beelden en attributen uit kinderprogramma's als Floris, Morgen gebeurt het, Okkie Trooy, Swiebertje, Q en Q en Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? Er zijn ook fragmenten uit radioprogramma's te beluisteren, zoals Wie wil er mijn marmotje zien? en Kleutertje Luister. Verder zijn attributen tentoongesteld als het t-shirt van Ome Willem, het uniform van zuster Klivia en de pruik van Ti-Ka uit Ti-Ta-Tovenaar.

Mediakids, Omroepmuseum, Oude Amersfoortseweg 121-131, Hilversum. Di t/m vr 10-17u, za-zo 12-17u

Bloemen in de kunst

Wie precies kijkend en lezend door het Noordbrabants Museum wandelt, zal genieten van de expositie Bloeiende symbolen. Het is alsof je de kunst met een vergrootglas - of door een lichtgroene of lichtblauwe bril - bekijkt. Ongeveer 150 schilderijen, aquarellen, tekeningen, beelden, schalen, boekbanden en meubels met daarop bloemen in een of andere vorm roepen samen een schuchtere esthetiek op. De bloemen zijn verscholen, decoratief, gestileerd, exotisch, afgestorven, weelderig, wulps en soms vermomd als vrouw. Maar allemaal zijn ze op de een of andere manier onder de noemer van het symbolisme gebracht.

Bloeiende symbolen. Bloemen in de kunst van het fin de siècle t/m 9 mei in het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, 's-Hertogenbosch. Di-vr 10-17u; za, zo 12-17u.

Ferdinand Hodler

Er loopt een breuk door het oeuvre van de Zwitserse schilder Ferninand Hodler (1853-1918) zoals te zien is op een overzichtstentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum. Wanneer Hodler het symboliseren achterwege liet en schilderde vanuit de directe observatie ontstonden prachtige expressieve werken. Een voorbeeld is de aangrijpende cyclus van tekeningen en schilderijen waarmee hij het ziekbed en het sterven van zijn minnares Valentine Godé-Darel vastlegde. Ook in de landschappen is Hodler een groot expressionist. Samen met de portretten van Valentine behoren Hodlers landschappen tot het beste dat de expressionistische schilderkunst heeft voortgebracht.

Ferdinand Hodler: overzichtstentoonstelling t/m 2 mei in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u.

Erwin Blumenfeld

Op de grote overzichtstentoonstelling in het Joods Historisch Museum van de fotograaf Erwin Blumenfeld (1897-1969) wordt getoond waarom hij in de smaak viel bij de art-directors die hem in de jaren vijftig cover na cover lieten nemen. Smetteloze, verleidelijke foto's zijn het, vol pasteltinten, achter voiles verscholen ogen en zacht vallende plooien. De mantelpakjes, avondjurken en sieraden waren eigenlijk maar bijzaak op die foto's. Waar het hem echt om ging was de schoonheid die ze moesten bevestigen; de modefoto's zowel als de naaktfoto's die hij eveneens veelvuldig maakte.

Obsessie voor schoonheid, Avant-garde fotografie van Erwin Blumenfeld t/m 25 april in het Joods Historisch Museum, Jonas Daniël Meijerplein, Amsterdam.

Jan Sluijters

Het werk van modernist Jan Sluijters (1881-1957), aan wie in het Singermuseum een overzicht is gewijd, wordt geassocieerd met kleur en expressie. Zijn stevige, door de fauvisten beïnvloede, vegen in uitgesproken kleuren raakten de toeschouwers uit zijn tijd direct. In het museum is zeer uiteenlopend werk te zien, ook werk dat Sluijters' imago van omstreden vernieuwer wat relativeert, zoals naakten, portretten en interieurs uit zijn latere jaren. Want de streng modernistische schilderijen maken niet meer indruk dan de vrolijke, ongecompliceerde interieurs en huiselijke portretten van zijn kinderen en kleinkinderen. In die beelden van zijn familie en privé-sfeer bleef hij het meeste zichzelf. Een schildersbeest, maar met familiezin.

Jan Sluijters, 100 schilderijen t/m 25 april in het Singermuseum, Oude Drift 1, Laren. Di-za 11-17u, zo 12-17u.

En verder

Theo Baart: Bouwlust. Verstedelijking van het Hollandse landschap t/m 18 april in het Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo; Herinnering & herkenning selectie uit de ruim honderd jaar oude imposante archiefcollectie t/m 29 april in het Gemeentearchief Rotterdam, Hofdijk 651, Rotterdam; Ben ik in beeld? Portretpenningen uit de Renaissance. Koninklijk Penningkabinet, Rapenburg 28, Leiden. T/m 23 mei di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u.