Lid protestantse terreurgroep vermoord

Terwijl de Noord-Ierse politieke leiders in Washington zaten te praten met president Bill Clinton, is in een protestantse wijk in Belfast een lid van de verboden protestantse terreurorganisatie Red Hand Defenders vermoord. De organisatie, die het Noord-Ierse vredesakkoord afwijst, eiste maandag de verantwoordelijkheid op voor een aanslag waarbij de katholieke advocate Rosemary Nelson om het leven kwam. Volgens de politie houdt de aanslag van gisteren geen verband met de moord op Nelson. In Portadown, waar de afgelopen jaren steeds weer rellen uitbraken in verband met een omstreden Oranjemars, braken gisteravond gevechten uit tussen katholieke jongeren en de politie. Vandaag wordt Nelson, die regelmatig de katholieken uit Garvaghy Road verdedigde bij hun poging de Oranjemars te blokkeren, begraven. Vanochtend was de rust in Portadown teruggekeerd. Na afloop van gesprekken met onder anderen de Noord-Ierse premier, David Trimble, en Sinn-Féin-leider Gerry Adams, herinnerde president Clinton eraan dat vorig jaar rond deze tijd de politici pessimistisch waren over de mogelijkheid voor een vredesakkoord. Volgens Clinton moeten de partijen nu handelen in ,,dezelfde geest van samenwerking en vertrouwen die vorig jaar leidde tot het Goede-Vrijdagakkoord''. (AP)