Kosovo-overleg zo goed als mislukt

In Parijs is de hoop dat de Serviërs alsnog bereid zijn het vredesplan van de Contactgroep voor Kosovo te tekenen, zo goed als verdwenen. Westerse diplomaten buigen zich al over de stappen die moeten worden genomen als de conferentie wordt afgebroken.

Vandaag beraden de co-voorzitters van de conferentie, de Franse minister van Buitenlandse Zaken Védrine en zijn Britse collega Cook, zich over de situatie. Zij brengen de Contactgroep, die het initiatief tot het overleg heeft genomen, verslag uit. Tenzij de Serviërs het vredesplan alsnog tekenen zal de conferentie waarschijnlijk morgen worden afgebroken of verdaagd.

Vervolgens worden nog twee pogingen gedaan het bewind in Belgrado te overtuigen. De eerste missie zou worden ondernomen door Védrine en Cook, de tweede door NAVO-functionarissen. Beide missies zullen de Joegoslavische leider Miloševic een duidelijk ultimatum voorleggen.

Christopher Hill, een van de bemiddelaars in de Kosovo-crisis, zei gisteren ,,geen verdere vooruitgang te verwachten''. Hij kondigde aan dat de Kosovo-Albanezen het vredesplan op zeer korte termijn zullen tekenen. Ze willen dat al twee dagen, vooral om te voorkomen dat het in het overleg met de Serviërs nog wordt gewijzigd. De leider van de Kosovo-Albanese delegatie, Hashim Thaçi. werd gisteren door de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, James Rubin, met andere delegatieleden uitgenodigd voor overleg naar Washington te komen.

Onze correspondent in Brussel voegt hieraan toe: De NAVO is ,,verontrust'' over de Kosovo-conferentie en over de situatie in de Servische provincie zelf. Dat zei gisteren een functionaris na een vergadering van de ambassadeurs. In en bij Kosovo heeft het Joegoslavische leger 32.- tot 36.000 man samengebracht. ,,Miloševic is in een positie waarin hij grootschalige actie tegen het (Kosovo Bevrijdingsleger) UÇK kan ondernemen'', aldus de functionaris. Hij noemt het niet waarschijnlijk dat Belgrado de troepen zou inzetten voor een aanval op Macedonië of de zich daar bevindende ruim 10.000 NAVO-soldaten.

In Italië staan nog altijd meer dan tweehonderd NAVO-vliegtuigen in hoogste staat van paraatheid voor eventuele luchtaanvallen tegen Joegoslavië. De secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana, heeft van de lidstaten de bevoegdheid gekregen over te gaan tot luchtacties als hij de tijd daarvoor rijp acht. Hij moet wel eerst nog de hoofdsteden consulteren. ,,De NAVO is klaar. Nu wachten we de onderhandelingen in Parijs af'', aldus de functionaris. De NAVO-ambassadeurs komen morgen weer bijeen om de situatie te evalueren.

In Kosovo zijn de Serviërs begonnen de Albaneestalige pers te muilkorven. De bladen Kosova Sot en Gazeta Shqiptare hielden op te verschijnen na door een rechter wegens ,,het steunen van terrorisme'' te zijn beboet met een bedrag dat de bladen niet kunnen betalen. Het dagblad Rilindja wacht een verbod omdat er iets mis zou zijn met de registratie. (Reuters, AP)