KOFFIEHOEKEN

Ieder vertrek moest volgens Van Eyck een eigen dimensie hebben. Het woord `detail' kwam niet in zijn vocabulaire voor. ,,Toiletten worden door architecten vaak weggestopt'', schamperde hij ooit. ,,Dan is het moeilijk een goed resultaat te behalen.'' Ook de koffiehoeken (twee op iedere verdieping) zijn zorgvuldig vormgegeven; ze spelen volgens de architect een cruciale rol in het informele circuit. Onderzoekers lopen in en uit. Bij de koffieautomaat stemmen ze de zaken op elkaar af. De vorm – een halve maan – moet de intimiteit vergroten. Maar de knusheid mocht nooit ten koste gaan van de alles overheersende vrijheidsdrang, want ,,een mens benijdt vogels die vliegen''. Van Eycks stokpaardje – overdekte buitenruimten – zien we terug op deze plaatsen: aan iedere koffiehoek grenst een Frans balkonnetje. Koffie, openstaande deuren en een fikse regenbui: de ideale conditie voor een goed gesprek.