Kiev vergroot crisis bij Real

Manchester United is een stap dichter bij het doel voor dit jaar, het winnen van de Champions League. De Britse kampioen schakelde gisteravond in Milaan het Italiaanse Inter uit en plaatste zich voor de halve finales. De ploeg van Jaap Stam speelde met 1-1 gelijk en had twee weken geleden op Old Trafford al met 2-0 gewonnen. Dynamo Kiev onderstreepte de crisis bij Real Madrid door de titelhouder uit te schakelen.

Manchester brak met een traditie. Voor het eerst in 42 jaar Europacupvoetbal vloerde het een Italiaanse opponent. Inter hield wel een ander record in ere. De ploeg is thuis in Europees verband al 36 jaar ongeslagen. De Milanezen traden aan zonder Aron Winter. Ook de Portugees Sousa mocht zijn trainingspak aanhouden. De donkerharige technicus had het gewaagd trainer Lucescu te kritiseren. ,,Inter mist elke organisatie. Het is niet voldoende om elf man het veld in te sturen en te zeggen speel maar'', zei Sousa voor de Italiaanse televisie. Lucescu gooide de afvallige uit de selectie, maar tegen Manchester bleek dat Sousa gelijk had.

Inter was overduidelijk van goede wil, maar miste een speelplan. Alleen middenvelder Zanetti was in de eerste helft voor de Italianen dichtbij een doelpunt. Hij controleerde een hoge bal en knalde vervolgens op de paal. Manchester was in de persoon van spits Yorke vaker gevaarlijk. De van Aston Villa overgenomen speler, die twee weken geleden in het eerste duel Inter met twee treffers vloerde, miste tweemaal ternauwernood. Ook Ronaldo kon de Italianen niet verlossen. De Braziliaan kwam niet verder dan een paar knappe acties en een schot. Al na een uur ging hij douchen.

Vervanger Ventola bracht meer vuurwerk. Koud in het veld zette hij de Milanezen in de 63e minuut op voorsprong: 1-0. Inter ging er zowaar weer in geloven en vocht met overgave. Zanetti knalde naast, Zé Elias liet een vrije schietkans onbenut. De defensie van Manchester met de sober spelende Stam bleef echter overeind. Twee minuten voor tijd maakte Manchester aan alle twijfel een einde via invaller Scholes. ,,Wat doen ze me aan?'', verzuchtte trainer Ferguson met gespeelde verontwaardiging. ,,Het team pijnigt me af en toe. We hadden een paar keer geluk, maar verloren gelukkig nooit onze kalmte. Onze defensie was van grote klasse.''

De aftakeling van Real Madrid neemt steeds grotere vormen aan. Voor 100.000 toeschouwers in het koude Kiev ging de Spaanse titelhouder onderuit tegen Dynamo Kiev. Net als in Madrid had Real geen antwoord op de razendsnelle uitbraken van het duo Sjevtsjenko/Rebrov. De door Inter begeerde Oekraïnse spits Sjevtsjenko scoorde in twee duels met de `Koninklijke' drie keer. Gisteravond was hij twee keer succesvol voor de formatie van coach Lobanovski. Clarence Seedorf begon bij Real in de basis, maar werd drie minuten na de openingstreffer gewisseld voor de Kroatische WK-topscorer Davor Suker. Sjevtsjenko werd gisteravond geholpen door de matige Real-keeper Ilgner. De Duitse doelman blunderde bij de tweede treffer van Kiev en had de pech had dat hij de bal na een aanvankelijk mislukte strafschop van Sjevtsjenko precies voor diens voeten bokste. Toen scoorde de 22-jarige aanvaller wel.

Met het zesde gelijke spel in acht Europese optredens worstelde Juventus zich naar de halve eindstrijd. Voor eigen publiek kende Olympiakos een vliegende start. Al na twaalf minuten maakte Gogic 1-0 en die treffer was na de 2-1 nederlaag in Turijn voldoende voor het bereiken van de laatste vier. Pas diep in het tweede bedrijf kroop `de Oude Dame' wat meer uit haar schulp. Nadat doelman Rampulla met een knappe reflex een tweede doelpunt voor Olympiakos had voorkomen, sloeg Conte zes minuten voor tijd toe na een blunder van de Griekse defensie: 1-1. De onopvallende Edgar Davids kreeg een gele kaart.

Bayern München had de eenvoudigste opdracht. Nadat de koploper in de Bundesliga thuis al met 2-0 had gewonnen van Kaiserslautern boekte Bayern gisteravond op de Bökelberg een royale 4-0 zege. Al na 22 minuten leidde Bayern met 0-2 door treffers van Effenberg (strafschop) en Jancker. De Zwitserse arbiter Meier gaf de penalty naar aanleiding van een overtreding van Hrutka. Die trok Jancker aan zijn shirt, waarna Meier niets anders kon doen dan Hrutka met een rode kaart van het veld sturen. Jancker en Basler maakten de andere doelpunten voor Bayern.