Irak toont `daders' moord op ayatollah op de televisie

De Iraakse regering heeft gisteren bekendgemaakt vier shi'itische studenten te hebben opgepakt in verband met de moord op de shi'itische geestelijk leider ayatollah Mohammad Sadiq al-Sadr, vorige maand in de Zuid-Iraakse heilige stad Nejaf. Een vijfde zou nog voortvluchtig zijn. Irak maakte op 20 februari ook al bekend een aantal van de moordenaars van ayatollah Sadr te hebben achterhaald. Dezen waren daarbij gedood.

De moorden op ayatollah Sadr en zijn twee zoons worden door Iraakse oppositiegroepen en buitenlandse waarnemers algemeen aan het bewind van Saddam Hussein zelf toegeschreven. Sadr had zich voor zijn dood steeds verder afgekeerd van het regime. De moorden leidden volgens de oppositie indertijd tot dagenlange botsingen tussen burgers en regeringstroepen in shi'itische gebieden. De shi'ieten, die de meerderheid van de Iraakse bevolking uitmaken maar door de sunnitische minderheid worden gedomineerd, wonen met name in Bagdad en het zuiden van Irak.

Volgens de regeringsbekendmaking van gisteren was het doel van de moorden op ayatollah Sadr en zijn zoons een opstand onder de shi'ieten uit te lokken in overeenstemming met Amerikaanse en Britse doelstellingen. Maar ,,deze lafaards hebben vergeten dat Irak, grandioos door zijn volk en zijn leiderschap, zich bewust is van de vijandelijke complotten'', aldus Bagdad.

De Iraakse staatstelevisie toonde gisteren de vier arrestanten, die zeiden studenten te zijn aan een religieuze academie in Nejaf. Twee van hen toonden hoe ze machinepistolen hadden gebruikt om ayatollah Sadr te vermoorden. Een van de vier, sjeik Hassan Abbas al-Kufi, die het brein achter de moorden zou zijn, zei dat hij Sadr had vermoord omdat deze hem in 1998 had geëxcommuniceerd. Hij legde niet uit waarom.

Twee anderen, Ahmed Mustafa Ardabili en Ali al-Musawi, hadden meningsverschillen met Sadr. Ze waren bang voor hun positie omdat Sadrs aanhang groeide. Ardabili zei lange tijd in het shi'itische Iran te hebben doorgebracht en niet lang geleden via Koerdisch Noord-Irak te zijn teruggekeerd. Hij zei dat hij opdracht had gekregen om Sadr te vermoorden en zo een eind te maken aan diens groeiende populariteit. Wie hem zijn opdracht had gegeven, zei hij niet, maar de suggestie was dat dit Iran was.

Wat er verder met de vier mannen gaat gebieren, werd niet meegedeeld. Maar zaterdag werden acht Iraakse mannen terechtgesteld op beschuldiging van twee eerdere moorden in Nejaf op populaire hoge shi'itische geestelijken, beiden van Iraanse afkomst. Volgens Iraakse officiële mededelingen waren alle acht eveneens shi'ieten. (AP, AFP, Reuters)