Internationale beurzen

In Londen was de stemming vanmorgen zwak, nadat Wall Street gisteren licht daalde en ook de termijnhandel in contracten op de Amerikaanse Standard & Poor-index wees op een lagere opening van de Newyorkse beurs vanmiddag. Rond het middaguur stond de FTSE-100 index op een verlies van 0,6 procent en bedroeg de stand 6.106 punten. De handel was levendig. Morgen lopen er tegelijkertijd optie- en termijncontracten af en dat leidt doorgaans tot beweeglijker koersen dan normaal.

FRANKFURT

Ook Frankfurt was beweeglijk in afwachting van het tegelijk aflopen van optie- en termijnseries morgen. De DAX-index stond ruim een procent lager op 5.022 punten. Deutsche Bank bedierf de stemming op de beurs, nadat bleek dat de bank meer aandelen zal uitgeven dan verwacht om de voorgenomen overname van het Amerikaanse Bankers Trust mee te financieren. De bank zal voor 6 miljard mark (3 miljard euro) aan nieuwe aandelen uitgeven. Aandelen Deutsche vielen na dat nieuws met 3 procent.

PARIJS

Ook de Franse aandelenkoersen waren vanmorgen lager. De CAC-index eindigde de ochtend op een stand van 4.150 punten, en dat is 0,45 procent lager dan het slot van gisteren. Renault herstelde met een winst van 2,6 procent van de verkopen van de afgelopen twee dagen die een reactie waren op het bod van de autofabrikant op een aandeel in het Japanse Nissan. LMVH, fabrikant van luxe artikelen en dranken was hoger nadat een winstdaling over 1998 minder uitviel dan was gevreesd.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs in Tokio zijn vanmorgen fors gedaald. Het Nikkei-gemiddelde ging met 550,19 punten (3,4 procent) naar beneden tot 15.717,92 punten. De daling werd veroorzaakt door beleggers die massaal hun winsten namen van de afgelopen dagen. De aandelenkoersen waren deze week drie dagen achtereen gestegen. De Nikkei belandde daardoor boven de 16.000 punten, een niveau dat sinds augustus vorig jaar niet meer was bereikt. De overige beurzen in het Verre Oosten waren ook in mineur. In Zuid-Korea sloot de beurs 3,6 procent lager. De Hang Seng-index in Hongkong sloot 2,57 procent lager, en Australië eindigde in een niet erg beweeglijke handel 0,35 procent in de min.

NEW YORK

De horde van 10.000 punten op de beurs van New York is gisteren wat verder weg komen te liggen. Het Dow Jones-gemiddelde, dat dinsdag even de magische grens overstak, daalde woensdag met 51,06 punten tot 9.879,41. Vanaf het begin van de handel waren de koersen al lager. De luchtvaart-, farma- en bankfondsen waren lager. De oliefondsen deden het wel beter. Dat kwam door de stijging van de olieprijzen, die omhoog gingen nadat ook Rusland had gezegd minder olie te zullen produceren.