`Huismerken vrij van gentechniek'

Zeven grote Europese supermarktketens gaan gezamelijk huismerken maken die gegarandeerd vrij zijn van genetisch gemodificeerde ingrediënten, zoals bijvoorbeeld soja. De twee grootste Nederlandse ketens doen niet mee.

De inkoopcombinatie is een initiatief van J. Sainsbury uit Engeland, waar de bevolking bezorgd is over mogelijke schadelijke effecten van genetisch gemodificeerde organismen (gmo). Ook het Belgische Delhaize, het Britse Marks & Spencer en het Franse Carrefour doen mee. ,,We willen in alle Europese landen een leidende keten'', zegt een woordvoerdster van Sainsbury. ,,De Nederlanders zijn benaderd en nog steeds welkom.''

Volgens de twee grootste Nederlandse supermarktketens, Ahold (Albert Heijn) en Laurus (Edah, Super De Boer), is er bij de Nederlandse consument geen behoefte aan een etiket `vrij van gmo'. Zij beperken zich tot het omgekeerde: een (wettelijk verplichte) etikettering bij levensmiddelen waarin aantoonbaar gmo is gebuikt.

,,Bij Nederlanders bestaat niet per definitie een afkeer van genetisch gemodificeerde voeding'', zegt een woordvoerder van Laurus. ,,Maar als de klant laat merken dat hij gmo-vrije artikelen wil, dan zullen wij daar voor zorgen.'' De consument kan al kiezen bij Albert Heijn, zegt een woordvoerder van moederbedrijf Ahold. ,,Er zit geen gmo in ons `biologisch huismerk'.''

Het gaat bij gmo in de supermarkt vooral om producten waarin soja, mais of tomaat is verwerkt. Sainsbury zegt het consortium te hebben opgericht om het voor boeren en telers commercieel interessant te maken om gmo-vrije gewassen te (blijven) produceren. Bovendien heeft het consortium de macht om de hele productieketen te kunnen controleren. Het probleem is dat gmo, bijvoorbeeld in gemodificeerde soja, na verwerking in voeding soms niet meer te traceren is. Dan hoeft het volgens de Europese richtlijnen ook niet op het etiket te staan. Het is in praktijk nu moeilijk om bijvoorbeeld gmo-vrije soja te vinden. De Amerikaanse soja-producenten, waar 80 procent van de productie vandaan komt, weigeren om wel en niet gemodificeerde soja gescheiden aan te leveren.