Hardere acties omroeppersoneel

Als de werkgevers vandaag niet met nieuwe CAO-voorstellen komen, zal het omroeppersoneel de acties verharden. De medewerkers van de publieke omroepen zullen morgen maar de helft van de zendtijd vullen. Alle live-programma's zoals het NOS Journaal, Netwerk, Nova, Middageditie en een aantal radioprogramma's zullen de helft korter zijn. Als het CAO-conflict na het weekeinde nog niet is opgelost, zal dinsdag het beeld van Nederland 1, 2 en 3 de hele dag op zwart gaan.

De acties zijn een reactie op de vastgelopen CAO-onderhandelingen. Het omroeppersoneel eist 6 procent loonsverhoging over de afgelopen twee jaar en een aanvaardbare regeling voor de paar duizend freelance-medewerkers die bij de omroep werken. De raad van bestuur van de NOS, die de CAO afsluit, wil niet op de eisen ingaan.

Volgens Kees Groothuis, adviseur van de raad van bestuur, willen de werkgevers vandaag opnieuw onderhandelen. ,,We laten geen compleet nieuw voorstel uit de printer rollen, maar we bieden wel een nieuwe opening.'' Groothuis verwacht niet dat daarmee de aangekondigde acties zullen worden afgelast.

Steffe Bak van CNV Media heeft de nieuwe onderhandelingsvoorstellen nog niet vernomen. ,,Meestal is het hetzelfde verhaal, maar dan anders geformuleerd. Dan komt er een doos op tafel, waar een hoop rook uitkomt.'' Volgens Bak gaat het conflict over veel meer dan alleen loonsverhoging. ,,Wij willen garanties dat de sociale perikelen worden opgelost. Dat programmamakers tot deze acties overgaan is uniek. Ze zijn loyaal aan hun omroep, ze houden van hun vak. Maar het water staat hun aan de lippen.''