Groot-Brittannië

Docklands Light Railway

Langzaam maar zeker verschijnen er steeds meer moderne gebouwen - de zon weerkaatst in hun spiegelende ramen -, het aantal passagiers met een krijtstreep- of mantelpak neemt toe en dan komt het gigantische witte dak van de Millennium Dome in zicht. We zitten in de Docklands Light Railway die naar het hart van de Docklands voert - de uitbreiding van Londen in oostelijke richting die in het jaar 2000 een absoluut hoogtepunt moet bereiken. Maar nu al krijg je het gevoel de volgende eeuw binnen te rijden. Misschien komt dat ook wel doordat de Docklands Light Railway iets heel futuristisch heeft: het is een trein zonder bestuurder! Docklands Light Railway vertrekt vanaf metrostation Bank.

Rineke Dijkstra

De Citibank Private Bank heeft samen met de Photographers' Gallery in Londen voor de derde keer een prijs van 10.000 pond uitreikt aan een internationaal toonaangevende, jonge fotograaf. Die prijs is vorige week toegekend aan de Nederlandse Rineke Dijkstra. Een overzicht van het werk van de vijf voor deze prijs genomineerde fotografen is te zien in de Photographers' Gallery. Behalve Rineke Dijkstra waren dat Augusto Alves da Silva, Alex Hartley, Yinka Shonibare en Paul M. Smith. T/m 3 april.

Citibank Private Bank Photography Prize 1999 in de Photographers' Gallery. Ma t/m za 11-18u; zo 12-18u. Metro Leicester Square. Toegang gratis. Inl 00-441718311772

B & B

Een Bed & Breakfast is in Engeland zo gevonden. Maar of de sfeer en kwaliteit in alle gevallen overeenkomt met de romantische ideeën die een reiziger heeft over het overnachten in een B & B is een tweede. De gids Staying off the beaten track biedt hier uitkomst. Meer dan 600 kleine hotels, inns, guest houses en boerderijen zijn op kwaliteit geselecteerd, maar ook op hun ligging, gastvrijheid, interieur, sfeer en op de kunsten van de kok. Iedere B & B wordt uitgebreid beschreven, van het uitzicht uit het raam tot en met de kleur van de gordijnen. De genoteerde persoonlijke ervaringen van gasten geven nog wel de meeste informatie: `treated like royalty', `a trip to paradise', `hostess charming and intelligent' of `goose eggs for breakfast!'. Staying off the beaten track, Bed & Breakfastgids voor Engeland en Wales, 1999. ISBN 0-09-979651-1. 10 pond.

En verder

T/m 27 maart Northerd Ballet Theater in Sadler's Wells met Dracula 00-441718638000; t/m 27 maart Klaus Maria Brandauer in Speer in het Almeida Theater, Islington 00-441713594404; Tate Gallery: overzichts tentoonstelling Jackson Pollock en ook Francis Bacon: Works on Paper and Paintings 00-441718878000; T/m 25 april in de National Gallery portretten van Ingres 00-441718393321; t/m 11 april Patrick Caulfield in de Hayward Gallery 00-441719283144.