Gepokt en gemazeld

Uit drie personen bestaat het college dat aan het hoofd staat van de Algemene Rekenkamer. Naast president H.E. Koning (VVD) zijn dat de leden S.J. Stuiveling (PvdA) en A.J.E. Havermans (CDA).

Nog niet eens klaar met het eindrapport van de door haar gecoördineerde RSV-enquête begon drs. Saskia J. Stuiveling (PvdA) op 1 oktober 1984 aan haar carrière bij de Algemene Rekenkamer. Nu, ruim veertien jaar later, zit zij daar nog. Haar lange periode bij één en hetzelfde instituut mag opmerkelijk heten, gezien de onstuimige carrière die zij voor haar komst naar de nationale rekenmeesters maakte.

Stuiveling heeft ook een groot aantal functies aan haar neus voorbij zien gaan. Zij stond hoog op de lijst van burgemeesterskandidaten voor Rotterdam, werd ook getipt als tweede vrouwelijke commissaris van de koningin (Drenthe, 1992) en zag even daarvoor al het voorzitterschap van de Rekenkamer om partij-politieke redenen aan zich voorbij gaan. Voormalig Rekenkamervoorzitter F. Kordes: ,,Wij hadden, heel modern, een tweede vrouw voorgesteld voor het bestuur van de Rekenkamer. Dat is niet doorgegaan. Uiteindelijk heeft Stuiveling mede daardoor de functie van voorzitter aan zich voorbij zien gaan, terwijl minister Dales (Binnenlandse Zaken) er voor was. Niets ten nadele van Henk Koning, maar het was jammer.''

Samen met onder meer Kordes leidde Stuiveling jarenlang de Rekenkamer. Grootscheepse vernieuwingen voerden zij door. Kordes en Stuiveling hebben volgens Rekenkamer-medewerkers beiden een sterke persoonlijkheid. Kordes: ,,Stuiveling was een scherp en analytisch denker. Ze zegt waar het op staat. Jaknikkers zal ze proberen naar haar hand te zetten, maar als je haar goed leert kennen en je durft een debat aan te gaan, is het een fantastische collega. We zagen allebei in dat vernieuwing van de Rekenkamer noodzakelijk was en hebben de zaak zo ingericht dat die meer aan een maatschappelijke behoefte tegemoet zou komen.''

,,Ik ben iemand die blanco staat tegenover de instelling waar ik ga beginnen'', zei Stuiveling in 1984, ,,maar wel iemand die de wet en de publicaties van de instelling kent.'' Blanco is ze nu in ieder geval niet meer te noemen. Gepokt en gemazeld na bijna vijftien jaar Rekenkamer wacht haar binnenkort een nieuwe voorzitter. Haar derde.