FILMS

De appel

De achttienjarige Samira Makhmalbaf kreeg het idee voor haar debuutfilm na het zien van een televisiereportage over een vader zijn tweelingdochters sinds hun geboorte opgesloten hield in huis. Humoristisch en ongedwongen, met behulp van authentieke gebeurtenissen en nagespeelde scènes legt zij het proces van hun resocialiatie vast. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: 't Hoogt.

Claire Dolan

Tweede film van regisseur Lodge Kerrigan schetst het leven van sjieke callgirl in een puntgaaf gefotografeerd glazen, bedriegelijk spiegelend New York. Katryn Cartlidge geeft deze Claire indrukwekkend ingetogen gestalte. Amsterdam: Desmet. Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

L'Eternité et un jour

Met de Gouden Palm onderscheiden elfde film van Theo Angelopoulos laat stervende Griekse dichter (Bruno Ganz) door zijn verleden dwalen en ontdekken dat hij altijd net zo'n buitenstaander geweest is als een Albanees illegaaltje, over wiens lot hij zich ontfermt. Geraffineerd spel met tijd en geluid leidt tot enkele onvergetelijke scènes. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: `t Hoogt.

Gods and monsters

Mooi dramatisch portret van regisseur James Whale die bekend werd met zijn Frankenstein-films, die na zich uit de filmwereld te hebben terugetrokken worstelt met eenzaamheid, ouderdom en dood. Een rol waarvoor Ian McKellen - vilein, verward, grappig en goedmoedig - terecht voor een Oscar is genomineerd. Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso. Breda: Chassé. Den Haag: Metropole. Groningen: Camera. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: City/Movies.

Love is the devil

Omdat het niet toegestaan was schilderijen van Francis Bacon te tonen, koos John Maybury voor `een studie voor een portret'; een weerspiegeling van het werk van de kunstenaar. Met nerveus vegerige, vervormde en driedubbele beelden bracht hij de door ruige sm gekleurde verhouding tussen de door Derek Jacobi als een ijdele rebel vertolkte schilder en zijn muze en model George Dyer (Daniel Craig) schetsmatig en enigszins ontwijkend in kaart, geheel in de geest van Bacon. Amsterdam: Rialto. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Breda: Chassé. Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: 't Hoogt.

En verder

Abeltje in meer dan 64 theaters; Aprile Amsterdam: Filmmuseum; The Big Lebowski Amsterdam: The Movies. Leiden: Kijkhuis Leiden; Op eigen houtje (Når mor kommer hjem) Amsterdam: Rialto. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Den Haag: Haags Filmhuis; Elizabeth in meer dan 12 theaters; Festen in meer dan 18 theaters; Lock, Stock & Two Smoking Barrels Enschede: Alhambra; Lola rennt in meer dan 9 theaters; A Perfect Murder Den Helder: Rialto. Hoofddorp: De Meerse; Madeline Amsterdam: The Movies. Den Haag: Babylon. Groningen: Camera. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Camera/Studio. Wageningen: Molenstraattheater; Psycho Groningen: Pathé Groningen. Utrecht: Catharijne; Saving Private Ryan in meer dan 59 theaters; State of dogs Groningen: Poelestraat; The Truman Show Amsterdam: The Movies. Stadskanaal: Smoky; Winter' 89 Deventer: Filmhuis De Keizer.