Feyenoord profiteert van zwak verdedigen Cambuur

Feyenoord heeft gisteravond zonder al te veel moeite zijn achttiende overwinning van deze competitie behaald. De koploper, die na de winterstop nog geen punt inleverde, won in Leeuwarden met 5-1 van het zwakke Cambuur. Aanvankelijk leek Feyenoord het zonder zijn spil Jean-Paul van Gastel (geschorst) moeilijk te gaan krijgen. Cambuur, dat vijf basisspelers miste, begon enthousiast en nam na tien minuten een voorsprong door een schuiver van Van Utrecht. Maar daarna nam het wakker geschudde Feyenoord definitief het heft in handen.

Na de gelijkmaker van Kalou in 18de minuut besliste de toekomstige landskampioen in een tijdbestek van vijf minuten de wedstrijd. Van de 30ste tot en met de 35ste minuut werd de stand van 1-1 naar 4-1 getild door treffers van Tomasson, Cruz en Van Gobbel. Feyenoord maakte in die fase simpel gebruik van het zeer slappe spel van de tegenstander. Cruz zorgde vlak voor rust ook nog voor 5-1 door op sublieme wijze van grote afstand de bal over de kleine De Ron in het Cambuur-doel te lepelen. In de tweede helft drong Feyenoord niet meer aan. ,,Ik vind het triest dat we er voor tienduizend mensen geen echte wedstrijd van hebben kunnen maken'', mompelde Cambuur-trainer Gert Kruys.

Trainer Leo Beenhakker maakte in Leeuwarden bekend dat Feyenoord zich voor het komend seizoen nog met tenminste drie spelers zal versterken. Het gaat om twee spelers voor de as van het veld en om nog één speler voor de zijkant. Met het vastleggen van Jan de Visser (Heerenveen) heeft bestuurslid technische zaken Rob Baan al een wens van Beenhakker ingewilligd. Ook Michael Mols stond op het verlanglijstje van Beenhakker. De spits van FC Utrecht speelt echter volgend seizoen waarschijnlijk voor Glasgow Rangers. ,,We zijn tot op het laatste moment door zijn zaakwaarnemer Rob Jansen op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rond Mols. Zondagavond kreeg ik te horen dat hij niet voor Feyenoord heeft gekozen. Jammer, maar niets aan te doen.''

Fortuna Sittard passeerde FC Utrecht op de ranglijst door de Utrechters met 3-2 te verslaan. Fortuna stond binnen tien minuten met 2-0 voor door treffers van Kool, uit een vrije trap, en Jeffrey. Robbemond deed na ruim een kwartier iets terug. Hij benutte een strafschop nadat Mourad over het uitgestoken been van Kool was gevallen. Hamming herstelde de marge even later weer. Na rust bracht Mols FC Utrecht terug tot 3-2, maar verder liet Fortuna het niet komen. Hamming en Jeffrey misten zelfs fraaie kansen op een grotere zege. In de slotfase maakte de 18-jarige Tychon zijn officiële debuut. Hij verving Hamming.