ENTREE

De nieuwe entree van de Rekenkamer, tegenover het koor van de Kloosterkerk, is niet te zien vanaf de oude ingang aan het lommerrijke Lange Voorhout. En niet zonder reden: het eeuwenoude stadsbeeld moest intact blijven. Dus worstelde architect Van Eyck met de vraag:hoe moet ik het nieuwe gebouw ontsluiten? Het antwoord vond hij tijdens een oriënterende wandeling. Naast de Kloosterkerk trof de architect een poortje aan, dat toegang verschafte tot het achterterrein. Hij zag het direct voor zich: de poort als verbinding tussen twee bouwstijlen. ,,Je komt door die poort en dan ineens iets feeërieks', moet hij hebben geroepen.Tegenover de Middeleeuwse absis van de kerk ligt nu een hoefijzervormig pleintje. De oude kloostermuur loopt langs het nieuwe complex. De twintigste eeuw die aansluit op de Middeleeuwen. Een wonderlijke, maar intrigerende combinatie.