Een onverslijtbare bariton

Hits heeft hij al lang niet meer, maar toch was het concert van de 58-jarige Noah Kaminsky, beter bekend als de leeftijdloze Neil Diamond, gisteren bijna uitverkocht. De Rotterdamse Ahoy'-hal zat vol generatiegenoten en een enkele vedette - Lee Towers kwam handen en ellebogen te kort om fans te groeten.

Diamond stelde hen niet teleur. Begeleid door een negenkoppige band, speelde hij in bijna tweeëneenhalf uur zo'n dertig nummers, waaronder al zijn hits uit de jaren zestig en zeventig, van `Beautiful Noise' via `Hello Again' en `I'm A Believer' tot `I Am I Said'.

Diamond toonde vele gezichten. In een duet met Linda Press was hij een verbitterde romanticus, in `Brother Love's Traveling Salvation Show' toonde hij zich een zalvende prediker en in stroperige ballads een overbeterlijke crooner. In interpretaties van Sinatra- en Presley-nummers verloor hij zich met verve en in vertolkingen van zijn laatste cd The Movie Album, met nummers uit soundtracks van bekende films, gaf hij zich over aan nostalgie.

Hier en daar bouwde hij een obligate babbel in, of zette aan tot een verplicht nummertje community-singing in `Sweet Caroline'.

Zijn armgebaren waren nog groots, maar zijn heupgewrichten hadden onder enige stramheid te lijden. Gelukkig was het cirkelvormige, midden in Ahoy' opgestelde podium voorzien van een vernuftig draaimechaniek, zodat het aantal noodzakelijke lichaamsbewegingen beperkt kon blijven en iedereen goed zicht had op de ster. Maar de spier waarvoor men uiteindelijk was gekomen, vertoonde geen spoor van slijtage: Diamonds bronstige bariton weet het publiek nog altijd te beroeren. De uitvoerige productdemonstratie van de akoestische Gibson `Everly-Brothers'-gitaar werd hem dan ook ruimhartig vergeven.

De merchandising deed na afloop goede zaken. Een T-shirt met Diamonds hoofd kostte 45 tot 65, een spijkerblouse met geborduurd logo zelfs 125 gulden. Eén curieuze, maar grappig bedoelde opdruk intrigeerde. Zou de potentiële koper van een `Diamondhead'-shirt beseffen dat ooit een vervaarlijke heavy-metalband met dezelfde naam rondhuppelde?

Concert: Neil Diamond. Gehoord: donderdag 17 maart, Ahoy, Rotterdam.

    • Annemiek van Grondel