Edison voor Leonhardt

Gisteravond zijn in De Rode Hoed in Amsterdam de Edisons voor klassieke plaatproducties uitgereikt tijdens een muzikaal evenement, waaraan ook enkele winnaars meewerkten. De oeuvreprijs werd toegekend aan de klavecinist, organist en dirigent Gustav Leonhardt. In de categorie orkestmuziek ging de Edison naar de twee cd's met het complete oeuvre van Edgar Varèse, onder leiding van Riccardo Chailly gespeeld door het Koninklijk Concertgebouworkest en het Asko Ensemble.

Verder waren er Edisons voor platen met pianoconcerten van Prokofjev gespeeld door Martha Argerich, voor het project `900 jaar Hildegard von Bingen' van Ensemble Sequentia en voor de Händel-opera Ariodante in de uitvoering o.l.v. Marc Minkowski en de opera Rusalka van Dvorák uitgevoerd o.l.v. Charles Mackerras. Andere Edisons gingen naar de altvioliste Kim Kashkasian, de violist Andrew Manze en het Nederlands Kamerkoor. In de categorie solozang won de tenor Ian Bostridge een Edison voor een Brittenopname. De publieksprijs ging naar de Chopinplaat van pianist Wibi Soerjadi.