Deutsche Post koopt Van Gend & Loos

Nedlloyd verkoopt zijn Europese distributietak (Van Gend & Loos, Selektvracht) voor 1,175 miljard gulden aan Deutsche Post en haar dochteronderneming Danzas. Dat heeft het transportconcern vanochtend bekendgemaakt.

Nedlloyd houdt daarmee in feite op als grote Nederlandse onderneming te bestaan, nadat het eerder al de scheepvaart onderbracht in de joint venture P&O Nedlloyd.

Deutsche Post en Danzas versterken met de aankoop van de Nedlloyd-dochters hun positie in het Europese pakketvervoer. Nedlloyd ETD, zoals de distributietak formeel heet, had in 1998 een omzet van 3,2 miljard en 11.500 werknemers, van wie 5.000 in Nederland. Het bedrijfsresultaat bedroeg vorig jaar 64 miljoen gulden.

Het ligt in de bedoeling dat Nedlloyd-voorzitter Leo Berndsen commissaris wordt bij Danzas. In de directie van Danzas worden de Nederlanders R. Siegers en P. Bijvoets opgenomen. Bijvoets was in het Nedlloyd-bestuur verantwoordelijk voor ETD. Ook bij Deutsche Post zijn twee leidinggevende functies voor Nedlloyd-mensen voorzien, waarvan een voor Marieke van Lier Lels, directeur van Van Gend & Loos.

Deutsche Post wordt door de overname een krachtige rivaal van TNT Post Groep (TPG) op de Nederlandse markt. Volgens een woordvoerster van TPG heeft het bedrijf vorig jaar de mogelijkheid bekeken om Van Gend & Loos en Selektvracht over te nemen, maar bleken de bedrijven voor TPG niet in het juiste marktsegment te opereren.

BEDREIGING17