Bomen

Woensdag 24 maart is het weer de Nationale Boomfeestdag, de laatste van deze eeuw en meer dan 100.000 kinderen van de groepen 7 en 8 van basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs zullen dan tussen de 350.000 en 500.000 bomen planten. Dit jaar is het al de 42ste keer en als je alle bomen en struiken bij elkaar optelt, zijn er in al die jaren 2 1/2 miljoen bomen en struiken geplant. Als je bedenkt dat een honderdjarige beuk 64 mensen een hele dag zuurstof geeft, kan je uitrekenen hoeveel zuurstof al die door kinderen geplante bomen en struiken geven. Sommige scholen die al een keer hebben meegedaan proberen toch op een andere manier op 24 maart aandacht aan de natuur te besteden, bijvoorbeeld door het maken van een bomenpaspoort. Dan schrijf je op tien velletjes papier – net zo groot als een paspoortblad – tien verschillende bomen op in de buurt van je school. En elk jaar op 24 maart ga je kijken of bijvoorbeeld de stam dikker geworden is, de bladeren al uitgekomen zijn of dat de boom aangetast is door de zure regen. Al die verschilen noteer je in je bomenpaspoort.

*Nationale Boomfeestdag op 24 maart, inl 030-69626126.