Bill Gates spreekt eigen getuige tegen

Microsoft-topman Bill Gates lijkt in zijn nieuwe boek Business @ the Speed of Thought een eigen getuige tegen te spreken in het proces dat de Amerikaanse justitie tegen de software-gigant voert wegens vermeende monopoliepraktijken.

In zijn boek zegt Gates dat hij snel Microsofts omzetcijfers kan analyseren, omdat zij elektronisch worden vastgelegd. Enkele weken geleden verklaarde de econoom Richard Schmalensee in het nog lopende proces in Washington echter dat de cijfers van Microsoft ,,met de hand op vellen papier'' worden bijgehouden. Schmalensee excuseerde zich voor de rechter dat hij om deze reden geen details over de winstcijfers van Microsoft kon geven.

Gates propageert in zijn nieuwe boek het gebruik van hightech bij het zakendoen. In een toelichtend interview met de Financial Times zegt Gates dat zijn bedrijf met een omzet van 14,4 miljard dollar al een reeks hightech instrumenten gebruikt. ,,De verkoopresultaten zijn in digitale vorm, dus kan ik, wanneer ik maar wil, per land, per product, precies zien hoe de verkopen zich verhouden tot het budget en tot andere groepen.''

Gates zelf getuigde via een videoband ook in het proces. Hij beriep zich vaak op een slecht geheugen en viel vooral op door ontwijkende antwoorden.

Inmiddels lanceert Microsoft vandaag een nieuwe versie van zijn browser (navigatiesoftware) Internet Explorer. Volgens critici zijn de eigenschappen van Internet Explorer 5.0 niet in overeenstemming met Microsofts beweringen in het proces dat zijn browser een onlosmakelijk onderdeel van zijn besturingsprogramma Windows is. De Amerikaanse justitie beschuldigt Microsoft ervan zijn dominante positie te misbruiken door consumenten die Windows gebruiken ook tot gebruik van zijn browser te dwingen, waardoor concurrent Netscape (met Netscape Navigator) het nakijken heeft. (AP)