België

Marokko

In het weekend is Brussel zo goed als uitgestorven. De inwoners vind je terug in het Zoniënwoud, het Ter Kamerenbos of in de groene omgeving van het Afrikamuseum in Tervuren. In dit statige museum is een tentoonstelling te zien over agadirs, kasba's, gnawa's en fibula's met wormgaten: de traditionele cultuur van de bewoners van bergen en vlakten in Marokko. In zes zalen kan een reis van het noorden van Marokko naar het zuiden worden gemaakt. Er is zelfs een soek gebouwd waarvan groenten, fruit en kruiden regelmatig worden aangevuld vanuit de zondagmarkt bij het Brusselse Zuidstation. Magisch Marokko, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Leuvensesteenweg 13, Tervuren. T/m 31 mei, di-vr 10-17u, za-zo 10-18u. Inl 00-3227695200.

Red Star Line

Van 1873 tot 1934 vervoerde de Red Star Line passagiers tussen Antwerpen en New York. In tegenstelling tot de vloot van zustermaatschappij de White Star Line, waartoe de Titanic behoorde, hebben de schepen van de Red Star Line nooit één passagier verloren. Verzamelaar Robert Vervoort bracht de afgelopen tien jaar ruim drieduizend voorwerpen bijeen die herinneren aan het leven aan boord. Sommige luxe-schepen hadden zelfs een tuinman in dienst en op het dek was een strandje aangelegd met zand van de Belgische kust. Red Star Line, De Halle, Markt 1, Geel. T/m 12 april, do 14-16u, vr 16-20u, za-zo 10-17u. Inl 00-3214570341.

Alechinsky

In 1948 werd in Parijs de kunstenaarsgroep Cobra opgericht. Drie jaar later hielden de kunstenaars het voor gezien. De Belgische inbreng bestond voornamelijk uit de Brusselse schilder Pierre Alechinsky en de dichter Christian Dotremont. Net als Appel en Corneille schildert ook de 72-jarige Alechinsky nog rustig door. Schilderen is immers eenvoudig, meent hij, de schilderkunst wordt bedreigd omdat ze te veel aandacht krijgt. Voor het eerst sinds tien jaar is het werk van Alechinsky in deze omvang bijeen gebracht in Antwerpen. Elders in de stad zijn werken van Dotremont te zien. Alechinsky, galerie Ronny Van de Velde, IJerenpoortkaai 3, Antwerpen. T/m 30 mei, di-za 10-18u. Dotremont, Antiquariaat Rossaert, Nosestraat 7, Antwerpen. T/m 30 april, wo-za 10-18u.

En verder

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen is in verband met renovatie tot 15 mei (opening van de Van Dyck-tentoonstelling) gesloten; Festival van de Fantastische Film (griezel, SF) t/m 27 maart, Auditorium Passage 44, Kruidtuinlaan 44, Brussel; Ars Musica festival, hedendaagse muziek met als centrale gast de Portugese componist Emmanuel Nunes, t/m 28 maart in diverse Brusselse zalen, 00-3222194044; Hemelse gewaden, Chinese (opera)kostuums t/m 13 juni in het Stedelijk Modemuseum, Hasselt 00-3211239631