Apenstaart voor elke smaak

De apenstaart is ingeburgerd. Ooit toonde het visitekaartje met e-mailadres een zekere technische begaafdheid met aanverwante status. Inmiddels vliegen zelfs de grootste technofoob de mails om de oren. Het bierviltje dat na een mooie nacht in de kroeg als trofee wordt meegenomen naar huis, is tegenwoordig volgeklad met e-mailadressen. In die mêlee van liggende streepjes, dot commen en apenstaarten is het handig om een adres te hebben dat opvalt.

De meeste e-mailadressen geven de naam, de provider of het bedrijf en het land van herkomst van de gebruiker aan. Doorgaans zijn deze e-mails alleen te lezen op het werk of achter de computer thuis. Het Internet biedt echter de mogelijkheid gratis een nieuw e-mailadres aan te maken. Tientallen websites, waaronder het bekende hotmail van Microsoft, bieden een gratis e-mailservice aan. Het belangrijkste voordeel van deze `postbussen' op het web is dat de e-mail op elke computer met Internetaansluiting, waar ook ter werld, te lezen is. De leukste bijkomstigheid is dat er een persoonlijk e-mailadres verzonnen kan worden. Wojtyla@jesussaves.com of youand@ihateclowns.com om maar wat te noemen De meeste gratis e-mailservices bieden meerdere domeinnamen aan. Dit is de naam direct achter de apenstaart. De keuze is enorm. Elke hobby, favoriete tv-serie, levensovertuiging of fetisjisme is wel ergens achter de apenstaart gegooid. Een kleine greep uit het aanbod: @muslimsonline.com, @elvisforever, @leotolstoi, @bigboob, @tennismail, @ilovehorses, @booklover. De ontvanger van de e-mail ziet meteen welke prioriteiten de zender stelt.

Het aanmelden bij deze gratis e-mailservices is tamelijk simpel. Zonder uitzondering zal om allerlei personalia worden gevraagd. Naam, aantal kinderen,hoogst genoten opleiding, geboortedatum, inkomen en meer van dit soort informatie. De gebruiker kan dit uiteraard naar waarheid invullen. De aanstaande gebruiker kan ook opgeven Julius Caesar te heten en aan het hoofd te staan van een computerbedrijf met meer dan 10.000 werknemers. Ook nuttig in verband met de privacy.

Als eenmaal alles is ingevuld dan kan het e-mailadres worden verzonnen. De naam voor de apenstaart kan zelf worden bedacht. Het is uiteraard makkelijk om hiervoor de eigennaam te gebruiken. Martingaus@dog.com bijvoorbeeld. Een andere (meer anonieme) mogelijkheid is iets te verzinnen dat makkelijk te onthouden is: reve@fan.com, emc2@alberteinstein.com, spock@startrekmail.com, ihate@thepolice.com.

De kans is echter groot dat iemand anders al een voor de hand liggende combinatie heeft genomen. Creativiteit komt daarom van pas bij het verzinnen van het adres. Overigens is het geen vereiste het bestaande e-mailadres opzij te schuiven. Een aantal van de e-mailpostbussen stuurt de post desgevraagd door naar een ander e-mailadres.

De meeste vermelde domeinnamen zijn te vinden bij www.flairmail.com. Meer e-mailadressen op www.emailaddresses.com of www.fepg.net/providers.html.