Ajax-fan beschuldigd van poging tot doodslag

Een 24-jarige Ajax-supporter wordt in Maastricht vervolgd wegens poging tot doodslag of zware mishandeling. De uit Bloemendaal afkomstige man wordt ervan verdacht afgelopen dinsdagavond bij de voetbalwedstrijd MVV-Ajax scherpe, stervormige ijzeren onderdelen van een gesloopt hekwerk naar de politie en het publiek te hebben gegooid.

Diverse personen zijn daarbij getroffen, onder wie een klein kind en verschillende leden van de Mobiele Eenheid. Het kind raakte lichtgewond en moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Een woordvoerder van de politie in Maastricht zei vanochtend dat een aantal andere Ajax-supporters ,,ongeveer honderd soortgelijke projectielen'' naar publiek en politie heeft geworpen. Dat gebeurde ook na de wedstrijd, toen ook auto's en bussen het doelwit vormden.

,,Een van die werpsterren vloog door het schild van een ME'er heen, een ander ging dwars door de motorkap van een auto'', aldus de woordvoerder, die het ,,een wonder'' noemt dat er geen doden of heel ernstig gewonden zijn gevallen.

Om een verdere escalatie te voorkomen ging de politie na de wedstrijd niet tot massale arrestaties over. Videocamera's in stadion De Geusselt hebben een deel van de incidenten geregistreerd. De Maastrichtse en Amsterdamse politie bekijken de beelden vermoedelijk deze week nog. De politie verwacht daarna nog tientallen aanhoudingen te verrichten. Ook tegen deze verdachten zal in eerste instantie poging tot doodslag of zware mishandeling ten laste worden gelegd.

Wegens het gooien van glazen en bierflesjes hield de Maastrichtse politie twee Amsterdammers (16 en 18 jaar) en een 22-jarige man uit Almere aan. Zij zijn dinsdagavond weer vrijgelaten. De 24-jarige Ajax-supporter uit Bloemendaal zit nog vast.