Werkgevers: snel orde op zaken in EU

De Nederlandse werkgevers willen dat snel orde op zaken wordt gesteld binnen het Europees bestuur na het aftreden van de Europese Commissie.

,,Een nieuwe Commissie met daarin politieke zwaargewichten moet schoon schip maken. Daarbij moeten ook de oorzaken van de problemen worden aangepakt,'' luidt het devies van de werkgeversorganisatie VNO-NCW.

De verantwoordelijkheden binnen de Europese Unie moeten duidelijker worden verdeeld. Verder dient de EU prestatiebeloning in te voeren. Ook kan gedacht worden aan het terugdringen van het aantal ambtenaren. Dat zou de zaak in Brussel verbeteren en het vertrouwen in de EU herstellen, zo verwacht de werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Voorzitter J. Blankert ging gisteren in de Europese hoofdstad tegenover verslaggevers in op de crisis die in Brussel is ontstaan na het vertrek van de voltallige Europese Commissie.

Een kort, ingrijpend onderzoek zou ideeën kunnen opleveren voor een betere werkwijze voor het Europese Parlement en de Commissie. Dat onderzoek zou nu moeten plaatshebben tot een nieuwe Commissie is aangetreden, zo oppert het VNO-NCW.

Volgens de werkgeversorganisatie kan de topontmoeting volgende week in Berlijn gewoon doorgaan. Daarvoor zijn immers de voorbereidingen al afgerond. (ANP)