Wall Street even door de 10.000

Wall Street keek er al maanden naar uit. De Dow Jones naar de 10.000 punten. ,,Iedereen schreeuwde.'' Maar hoe gaat het verder?

Naar de magische 10.000-grens wordt al jaren uitgekeken. Sinds de analist Edward Yardeni van Deutsche Morgan Grenfell in 1995 voorspelde dat de Dow Jones binnen enkele jaren de tienduizend zou bereiken, heeft hij na een aanvankelijke aarzeling veel bijval gekregen.

Het leek vorig jaar juli dan ook nog maar een kwestie van weken. Internationale financiële turbulentie gooide roet in het eten maar gisteren was het eindelijk zover. Na een vertraagde opening van enkele aandelen schoot de Dow Jones binnen een half uur 43 punten naar boven en zweefde het koersgemiddelde even boven de tienduizend.

Op de beursvloer ging een gejuich op. ,,Iedereen schreeuwde'', aldus een stagiaire in een groen stofjasje die gistermiddag buiten een sigaretje stond te roken. Een andere handelaar zei dat hij niet mocht praten met de pers. ,,Nee, zelfs niet anoniem want er zijn tegenwoordig spionnen die dat in de gaten houden.''

Een ouder echtpaar kwam net naar buiten lopen uit de bezoekersgalerij van de beursvloer. Het was toeval dat ze juist gisteren een bezoek aan de beurs brachten, zei de man. ,,Ik heb wel iets gelezen over dat de tienduizend eraan komt maar ik heb daar verder niet bij stilgestaan.'' Zijn vrouw knikte. Ze komen uit Uruguay. ,,Wij weten van niks. Wij zijn toeristen'', zei de vrouw.

In verband met een mogelijke sluiting boven de tienduizend gooide de New York Stock Exchange (NYSE) om half drie de deuren open voor de media. ,,We halen vandaag geen slot boven de tienduizend'', zei de script girl van zakenzender CNBC in de lift. De Dow Jones stond op dat moment op verlies maar om een uur of drie zette zich een stijging in. Het laatste uur handel van de dag wil nog wel eens een eindsprint laten zien. Op grote lichtbakken aan de wand zijn nieuwskoppen en beursgemiddeldes te lezen.

Om vijf over drie stond de Dow Jones met nog een uurtje handel op lichte winst. `Citigroup koopt voor twee miljard dollar eigen aandelen', vertelde de lichtbak. `Topman van Lycos ziet mogelijkheden voor e-commerce'. `Joegoslavische troepen klaar voor de oorlog.' Het was zestien over drie en de Dow was geklommen tot 9.982. `Greenspan houdt voet bij stuk in dispuut over bankstructuur.' De Dow stagneerde en begon aan een terugtocht. Er was nog hoop om half vier want toen haalde hij weer even de 9980 maar om twintig voor vier kwamen er massale verkooporders op gang. De NYSE deelde persberichten uit over het programma na vieren ,,voor het geval de Dow Jones boven de tienduizend eindigt''. Tien minuten voor de sluiting was de situatie hopeloos: de Dow stond op 16 punten verlies en het werd alleen maar meer. Om vijf voor vier kwamen Richard Grasso, burgemeester Rudolph Giuliani, analist Acampora van Prudential en Peter Kann van Dow Jones het balkonnetje boven de vloer op. Ze staken hun duim op naar de fotografen. Vijfenveertig seconden voor de sluiting begonnen ze te applaudisseren, dan luidde de bel en mocht Giuliani met een houten hamer de handel afslaan. Het was mooi geweest voor vandaag. De Dow Jones passeerde de tienduizend maar was ver teruggezakt. Het wachten is op een slotkoers boven de tienduizend.

Over de vraag wanneer die slotkoers wordt behaald zijn analisten zeer verdeeld. Sommigen voorspellen een krach en een val tot 6.000, anderen denken dat er nog ruimte is voor groei. De duizelingwekkende stijging van de koersen sinds – in ruim zes jaar een verdrievoudiging – doet sommige oudgedienden hoofdschudden. Maar de econoom Abbie Joseph Cohen van Goldman Sachs verklaarde gisteren dat dit nog niet het einde is van het optimisme. ,,Dow 10.000 is niet echt waar het om gaat want het echte verhaal is de uitstekende toestand van de Amerikaanse economie'', aldus Cohen.