VS: schulden van Afrika schrappen

De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om arme Afrikaanse landen 70 miljard dollar aan schulden kwijt te schelden.

Clinton deed zijn oproep bij de opening van een conferentie in Washington met ministers uit heel Afrika. Zijn voorstel betekent een uitbreiding van Amerikaanse beloftes over een grotere en snellere schuldverlichting voor arme landen met goede economische hervormingsprogramma's. Clinton zei dat in de komende begroting om 237 miljoen dollar voor verlichting van Afrikaanse schulden is gevraagd, bovenop de 245 miljoen dit jaar.

Als uitvloeisel van de reis door Afrika een jaar geleden nam Clinton het initiatief voor een wet om invoerheffingen op textiel uit Afrika te schrappen en andere handelsvoordelen te geven in ruil voor opening van Afrikaanse markten. De Senaat schoof het voorstel echter op de lange baan.

In Washington zijn meer dan tweehonderd ministers van Buitenlandse Zaken, Handel en Financiën van 46 landen uit Subsahara-Afrika (Soedan en Somalië uitgezonderd) aanwezig. Clinton wil op de top van de G7 (zeven grootste industrielanden) in juni in Keulen een zespunten-plan voorleggen voor Afrika. Eerder hebben de Duitse, Franse en Britse regering al aangegeven in Keulen met plannen voor kwijtschelding van schulden van de armste landen te komen.

Clinton zei gisteren dat hij ,,volledige kwijtschelding'' van bilaterale zachte leningen en kwijtschelding tot maximaal 90 procent van harde bilaterale leningen. Hij zei dat de VS steun zullen geven aan al eerder voorgestelde goudverkopen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zodat meer middelen vrijkomen voor het al lopende IMF/Wereldbank-initiatief voor schuldverlichting aan de armste landen. Clinton deed een beroep op de internationale financiële instellingen snel middelen vrij te maken samen met de lopende schuldverlichtingen door de Club van Parijs (crediteurenlanden).

Hulporganisaties hebben het initiatief van Clinton verwelkomd. Maar een woordvoerder van Oxfam in Washington onderstreepte dat verdergaande schuldverlichting voor de VS, met relatief weinig schulden in Afrika, een veel geringere inspanning vergt dan voor de internationale gemeenschap.

Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: volgens Eurodad in Brussel is de Afrikaanse schuld aan de VS 5,1 miljard dollar. (AP, AFP)