Voorzitter Ring doet stap terug na verlies

Job Bruggeman stapt op als bestuursvoorzitter van softwarebedrijf Ring!Rosa. Dat maakte het bedrijf vanmorgen bekend bij de presentatie van de teleurstellende jaarcijfers over 1998.

Bruggeman blijft wel in de raad van bestuur van Ring!Rosa en gaat zich bezighouden met fusies en overnames. Tijdens de aandeelhoudersvergadering op 19 mei maakt het bedrijf bekend wie de nieuwe topman wordt.

Ring!Rosa leed vorig jaar een verlies van 12,3 miljoen gulden ten opzichte van 6,0 miljoen gulden in 1997. Bruggeman wijt het verlies aan hogere investerings- en reclamekosten. Ondanks een verdrievoudiging van de omzet tot 7,6 miljoen gulden bleef deze achter bij de verwachtingen van het bedrijf. Volgens Bruggeman worstelt Ring!Rosa vooral met de omslag van een technisch naar een verkoopsbedrijf. ,,Wij zijn nu eenmaal een echte techneutenclub''.

De omzetten in Europa en het Verre Oosten stegen naar behoren, maar in de Verenigde Staten bleef de omzet achter. De daarvoor verantwoordelijke manager in de Verenigde Staten is inmiddels ontslagen en vervangen.

Ondanks de zware verliezen koopt Ring!Rosa branchegenoot Open Technology Services (OTS) uit Groot-Brittannië op. De aankoop wordt gefinancierd met eigen aandelen van Ring!Rosa. OTS is gespecialiseerd in computergestuurde telefooncentrales en had in 1998 een omzet van 4,9 miljoen gulden.

Bruggeman sprak vanmorgen de verwachting uit in de tweede helft van het lopende jaar voor het eerst uit de rode cijfers te komen. Ring!Rosa ging eind juni 1998 naar de `babybeurs' NMAX in Amsterdam. Al in de prospectus voor de Ring!Rosa-aandelen werd gemeld dat een belegging in het jonge IT-bedrijfje als een risicovolle investering moest worden beschouwd.

Een maand geleden stapte commissaris Bodo Douqué op uit onvrede met de bedrijfsvoering. Het vertrek van voormalig Douqué, die een zeer succesvol automatiseringsbedrijf opbouwde en na verkoop ervan schatrijk is geworden, was vooral een dreun voor het vertrouwen in Ring!Rosa bij de beleggers. Na een eerdere winstwaarschuwing moest Ring!Rosa een week na het vertrek van Douqué de winstvoorspelling opnieuw naar beneden bijstellen. De onderneming verwacht op de komende aandeelhoudersvergadering ook voor Douqué een opvolger te kunnen voorstellen.

Bij Ring!Rosa werkten vorig jaar 68 mensen, een ruime verdubbeling tegenover 1997. Door de overname van het Britse OTS loopt het personeelsbestand van Ring!Rosa op tot 130.