VEB dringt aan op havenfusie Vopak

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gaat bedrijven agressiever op hun beleid aanspreken. Vooral bedrijven waarvan de beurskoers ondermaats presteert worden op de korrel genomen. Zo gaat de VEB `concrete stappen' ondernemen om de mislukte fusie van de havenbedrijven Pakhoed en Van Ommeren (tot Vopak) toch doorgang te laten vinden.

,,Binnen twee weken gaan we de trein weer in beweging brengen'', aldus directeur P. de Vries vanochtend in een toelichting op het jaarverslag. ,,Een meerderheid van de aandeelhouders is voor, alsmede een meerderheid van beursanalisten. We kunnen nu niet meer lijdzaam toekijken. Een fusie is voor alle partijen beter''. Wat de VEB precies gaat doen, wilde De Vries niet onthullen. In elk geval gaat de vereniging geen rechtszaak beginnen om de fusie af te dwingen. ,,Als een fusie alleen niet doorgaat omdat er spanningen zijn in de persoonlijke sfeer [tussen de bestuurders Van den Driest (Van Ommeren) en Westdijk (Pakhoed), red] dan vind ik dat de commissarissen daar maar over heen moeten kijken.'' Na het stuklopen van de fusie tot Vopak zijn de aandelen van de twee bedrijven met zo'n 40 procent minder waard geworden.

Van Ommeren en Pakhoed zijn volgens de VEB niet de enige fondsen die ondermaats op de beurs presteren. ,,Ten opzichte van de markt blijven ook Content, Wessanen en Grolsch erg achter'', aldus De Vries. Verder pleitte hij voor een onderzoek naar een mogelijke opsplitsing van Nedlloyd.

De VEB maakt zich verder grote zorgen over de kleinere beursfondsen die gemiddeld slecht presteren. Circa 60 bedrijven, die meestal een notering op de startersbeurs NMAX of op de lokale markt hebben, zijn minder dan tien keer hun eigen koers waard. Voor de hoofdfondsen geldt een gemiddelde van twintig.

,,Nederlandse beleggers gaan met de komst van de monetaire unie naar andere Europese landen kijken en de buitenlanders die in Nederland komen hebben slechts belangstelling voor de grote fondsen'', aldus De Vries. De kleinere fondsen worden op deze manier belemmerd bij expansie, omdat zij niet met (te goedkope) aandelen kunnen betalen. Tevens zijn die bedrijven een goedkope overnameprooi geworden.