Van der Ende stuurt spelers van Roma weg

Niet drie, maar twee Italiaanse clubs hebben de halve finale van het toernooi om de UEFA Cup bereikt. AS Roma wist op eigen veld de in de eerste wedstrijd opgelopen achterstand tegen Atlético Madrid niet goed te maken. Het verloor wederom met 2-1. Roma beëindigde de wedstrijd met negen spelers. De Nederlandse scheidsrechter Mario van der Ende trok twee rode kaarten, in de 28ste minuut voor de 19-jarige Pierre Wome uit Kameroen en vlak voor tijd voor aanvoerder Francesco Totti.

Bologna en Parma kwamen wel verder. Parma, dat de eerste ontmoeting met Bordeaux met 2-1 had verloren, maakte indruk met een klinkende overwinning van 6-0. Na afloop kreeg de UEFA-Cupwinnaar van 1995 een staande ovatie van het publiek. Enrico Chiesa en Hernan Crespo maakten beiden twee doelpunten. Parma is nog op drie fronten kanshebber, naast het Europese voetbal is dat in de competitie en het bekertoernooi van Italië.

Bologna had twee weken eerder met 3-0 gewonnen van Olympique Lyon, maar hield gisteravond ternauwernood stand. De Franse ploeg kwam al in de eerste helft met 2-0 voor. Na rust viel de aanval van Lyon echter stil.

Olympique Marseille is de enige van de drie Franse vertegenwoordigers die de halve finale heeft bereikt. De ploeg van vedette Christophe Dugarry hield stand tegen Celta de Vigo (0-0). Marseille had thuis met 2-1 gewonnen. De Franse doelman Pierre Issa verichtte een aantal uitstekende reddingen. Bij Celta ontbrak de van Manchester United gehuurde Jordi Cruijff. De Nederlander moet worden geopereerd aan een spier in de onderbuik.

AS Roma kwam met tien man tegen Atlético Madrid nog wel op voorsprong. In de 33ste minuut schoot clubtopscorer Marco Delvecchio raak. Op dat moment was Roma geplaatst voor de halve finale. De Italiaanse ploeg had daarna nog verscheidene goede kansen op een tweede treffer, maar het was Atlético dat scoorde, eerst na 58 minuten Carlos Aguilera en vlak voor tijd invaller Roberto Fresnedoso.

Vrijdag wordt er geloot voor de halve finale. De twee wedstrijden zijn op 6 en 20 april. De finale wordt op 12 mei in Moskou gespeeld.

Tottenham Hotspur plaatste zich gisteravond als vierde club voor de halve finale van de Engelse FA Cup. De Londense ploeg won de replay in en tegen Barnsley met 1-0. David Ginola maakte in de tweede helft op zeer fraaie wijze het winnende doelpunt. De elegante Fransman passeerde vier tegenstanders, onder wie de Nederlander Robbie van der Laan, en verschalkte daarna doelman Tony Bullock met een gekruld schot.

Cupfighter Tottenham speelt komende zondag op Wembley in de eindstrijd van het andere bekertoernooi in Engeland, dat om de League Cup, tegen Leicester City. In de halve finale van de FA Cup treffen de Spurs op 11 april het door Ruud Gullit geleide Newcastle United. De andere wedstrijd gaat tussen titelhouder Arsenal en Manchester United.

De zoon van de legendarische Braziliaanse voetballer Pelé, Edinho, is weer in opspraak geraakt. Edinho werd uit de selectie van Santos gezet nadat hij had geweigerd tijdens een wedstrijd van het tweede elftal het doel te verdedigen. Eerder raakte Edinho in een handgemeen met de keeperstrainer. Edinho is nog steeds in afwachting van een proces wegens dood door schuld. Hij zou in 1992 iemand hebben overreden tijdens een illegale autorace.